måndag 23 september 2013

Senaste inom triathlon

Det är ingen hemlighet att jag även under 2014 kommer att fortsätta med triathlon i någon form. Jag är helt såld! Däremot vilar jag fortfarande, helt enligt plan. Men triathlonsäsongen är inte riktigt över för de stora proffsen ännu. Så senaste nytt, serverat av journalist-Marre:

Hur går det för den däringa Lisa Nordén?
Jo vars, hon har haft en skadedrabbad säsong där hon fått avstå från tävlingar och slita ont under andra. Senast vann hon i Bejing International Triathlon (i helgen), en olympisk distans som hon mer kallar en uppvisningstävling än en tungmästartävling. Tävlingen innan det var i Vegas och en Ironman 70.3 (dvs halv IM), där kom hon 8:a efter att fått tillbringa några minuter i straffboxen för att ha kört för nära en annan cyklist. Det har varit Lisas första säsong med halv Ironman-distans och det ryktas om att hennes mål är pallplats på Hawaii Ironman. Vilken förebild!

Åsa Lundström då?
Jo ni, hon gick och knep en seger i helgen i Ironman Lake Tahoe. Vilken tjej! Hon är numera också svensk rekordhållare för Ironman-distansen (9:04:42), den fixade hon i Ironman Austria tidigare i år då hon blev tvåa.

Karl-Johan Danielsson
Han är tydlig med sitt mål - att göra en Ironman under 8 timmar. I Kalmar var han favorittippad men med några kilometer kvar på cyklingen så "dog" han och fick en tuff löpning där konkurrenterna sprang om honom. Det här var hans andra Ironman (9:00:14) och nu laddar han om för Florida Ironman senare i höst. Men han tog ju också guld i långdistans-SM triathlon i år. Däremot tog hans fru, Emelie Danielsson, en biljett till Hawaii genom att vinna sin age group på tiden 10:44:44 (som för övrigt tävlar för Hedemora, kul!). Karl-Johan passade på att köra lite Ö till ö som nedvarvning efter Kalmar också.

Och så har vi Eva Nyström
Världsmästare (igen) på långdistans-duathlon. Även hon krigade i Kalmar men fick se sig besegrad av Jodie Swallow. Deppade en stund för att hon inte nådde sitt mål att ta hem en biljett till Hawaii men det löste sig via kvalpoäng. Hon är den första svensk som kvalar in som proffs till Hawaii.

Jonas Djurback
Svensken som briljerade i Kalmar 2012 på tiden 8:10:52. I år har han dragits med skador och inte kunnat springa som han velat och det var också under löpningen som han valde att kliva av i år. Jonas innehar det svenska rekordet på Ironman, det som Claes Björling stoltserat med i många år.

Mest oväntade triathleten?
Det kan jag tycka Martin Flinta. De flesta känner igenom honom från multisporttävlingar där han gör enorma tävlingar med sin kompis Vestling. Men i år krigade han till sig en plats till Kona när han tävlade i Kalmar (9:09:13). Men han tycker Ironman är ett snabblopp och han vill mest ha en plats till Kona för att hans fru (Eva Nyström) har det som mål och han vill gärna inte följa med som deltagare....

Sen finns det massor av andra duktiga triathleter såsom Annie Thorén, David Näsvik, Andreas Lindén, Emma Graaf osv.

Nästa stora lopp är faktiskt Kona, Hawaii, det äger rum 12:e oktober. Sen återstår Florida och Arizona i kalendern innan säsongen är helt över för Ironman. För i år.

Sen kan jag inte låta bli att tycka det är lite coolt att vara med i en lista med ca 400 kvinnor från Sverige som gjort en eller flera Ironman-tävlingar. Lilla jag bland alla dessa coola triathleter. Visserligen på plats 361 sett till tid men ändå.

Inga kommentarer: