onsdag 25 september 2013

Mina mål för simning

Jag har kickat igång simningen lite lätt. Crawlkursen började förra veckan och jag hoppas jag kan få till de flesta torsdagar under denna termin samt ytterligare en dag i veckan. I går var jag och spontansimmade, det gick inte alls bra. Jag kan verkligen inte gå till badhuset och inte ha en plan. Det blir liksom ingenting då. Jag har också funderat på mål kring simning och kommit fram till dessa:

1. Andning - få till en bra tretaktsandning och framför allt träna på att andas till vänster

2. Teknik - teknikträna mycket mer, halva passet (minst) ska bestå av olika teknikövningar, framför allt rotation och vattenläge

3. Filma - minst en gång i månaden filma min simning för att kunna rätta till fel

4. Snabbhet - jag är fortfarande långsam, jag har som mål att pressa min tid på 400 m. Första gången jag gjorde testet i november 2012 simmade jag på 15 minuter, sen har jag pressat lite från gång till gång och lyckades få kring 12 minuter på slutet. Nu är mitt mål under 10 minuter. Kan nämna att min coach har som mål sub 5 minuter på 400 meter.....
5. Voltvändning - ja, det tänker jag att jag ska lära mig denna termin så jag slipper stanna, vända och iväg.

6. Passupplägg - inga långdistanspass i bassäng, bara teknikträning och massor, massor med intervaller i olika längd. Gärna pyramidintervaller.

Edit - glömde en grej
7. Styrka - dips, dips, dips och chins, chins, chins (ev lite latsdrag också). Japp.

Åsa har simtermer på sin blogg i dag, några nya ord dök upp och också några nya övningar. Jag klistrar in Åsas inlägg som går att hitta här.

Demont – Simma med en arm medan den andra armen är passiv. Du andas mot den passiva armen.

Streamline – Skjut ifrån väggen sätt i hop händerna och böj ner huvudet mellan armarna. Tanken är att du ska göra dig så strömlinjeformad som möjligt.

DPS – distance per stroke. Glida ut hela vägen på varje armtag och dra igenom kraftfullt och effektivt. Komma så långt som möjligt per armtag.

Vattenpolosimning – Huvudet ovanför vattenytan hela tiden och crawla på som vanligt.

Catch up – Ta ett simtag möt den andra handen innan du tar nästa, alltså när du kommit tillbaka till utgångsläget i streamline.

Skovel – Huvudet ovanför vattenytan. Jobba fram och tillbaka med raka armar. Lätt frisimsbenspark för att hålla balansen.

High proxy – tretaktsandning, femtaktsandning, sjutaktsandning, tretaktsandning, femtaktsandning, sjutaktsandning osv.

Rotation- Tummen i armhålan.

Various sprint
4 x 25 m
1: 12,5 löst 12,5 MAX
2: 12,5 MAX 12,5 löst
3: 12,5 löst 12,5 MAX
4: 25 MAX
Bortre sidan från där du startar är alltid max.

1 kommentar:

LinaTriathlet sa...

Låter som en bra simplan!! Tänkte också försöka på och köra mycket intervaller i höst! :)