söndag 6 oktober 2013

SM i kettlebells

Att det varit SM i kettlebells i helgen har gått mig helt förbi. Det verkar inte finnas något nyhetsvärde i det tydligen, trots att kettlebells växer så det knakar i Sverige. Trollhättan var värd och grenen var long cycle. I long cycle finns ett antal viktklasser (dvs vad deltagaren väger) och beroende på vilken kula som deltagaren väljer så får denna olika antal poäng per repetition (ex 0,7 p om du har 16 kg kula, 1 p vid 20 kg kula, 1,5 p vid 24 kg osv).

I long cycle är en repetition en clean och en jerk sammansatt - alltså upp med kulan till rack genom att göra en clean och sedan direkt en jerk (jag vet, rappakalja för er som inte kör KB men det går att googla). På svenska är det ungefär svinga upp kulan till bröstet och sedan en axelpress fast med en "stöt". Typ.
DSC02610
Bilden ovan (som är från Bettys sida) visar Ida Andersson som tävlar för Spartan (där jag utbildat mig) och som kammade hem guldet i klassen damer -58. Hon genomförde 121 repetitioner med en 16 kg's kula. Galet! Hon har inte sysslat med KB så länge så där har vi en talang som säkerligen kommer att synas med på KB-arenorna. Flest reps gjorde Sandra Vargbom - 128 st med 20 kg kula. Hon vann klassen damer -72 kg.

På herrsidan gjorde den som gjorde flest reps 73 st (Per Olhans) med en 24 kg kula, han vann guld i klassen herrar -85.

Ska bli spännande att se om Sportnytt tar upp detta i kväll.

Inga kommentarer: