onsdag 16 oktober 2013

Löpning - ho, ho, var är du stans då?

Vet inte riktigt vad som hänt med min löpning. Det är ju det absolut bästa jag vet men på något sätt hamnar det i skymundan hela tiden, ideligen. Förra veckan fick jag till exakt 17 minuter löpning. Veckan innan ungefär likadant. Och så tänker jag mig en liten multisporttävling på söndag. Hrm.

Men i dag ska jag springa en sväng i alla fall. Och på fredag. Det ena passet blir lugnt och skönt, det andra någon typ av kvalitet. Här kommer tips på några kvalitetspass:

Olga
2x400 meter, 2x300 meter, 2x200 m, 2x100 m. Utan vila mellan (när du sprungit 400 meter över tröskel, sänker du till precis under tröskel kommande 400 m, sen över tröskel i 300 m osv). Vila sedan 5 minuter och kör om samma set. Första intervallen i varje distans skall ske över tröskel, den andra under. Betyder jättefort på svenska.

Intervall på tid
Ibland är det trist att mäta distans, speciellt när du springer i terräng. Då kan du ställa klockan på tid i stället och exempel på pass är 3 x (4 + 3 + 2 + 1 min) med 60 sekunders vila mellan varje intervall och 2 min setvila.

Björgen
Min absoluta favorit. Skall genomföras i backe egentligen men det går ju att köra den på plant underlag också. 4 x 4 min i 90 - 95% av maxpuls, 3 minuters vila mellan varje intervall där du joggar och kommer ner i puls (till ca 70 % av max).

Mirinda Carfrae
Ja, det är inget pass utan en helt grym Ironman-brud som efter 3,86 km simning och 18 mil cykel sprang 42,2 km på tiden 2:50:38 (vinnaren av Kona Ironman). Den tredje bästa löptiden av alla startande.

Inga kommentarer: