måndag 7 maj 2012

Kettlebellsutbildning


För er som funderar på att gå en kettlebellsutbildning, här kommer snabbversionen av min helg. Vi valde att gå en utbildning för Spartan som har lång erfarenhet av Kettlebellsträning och gott rykte om sig som coacher. Så bring it on, kettlebettles (som sonen säger).

Utbildningen började lördag klockan 10:00 på Crossfit Må Bättre i Borlänge. Vi var ett gäng på 30 blivande svingare, de flesta hade kanske hållt i ett klot men några få hade någon koll egentligen. Många var dock utbildade som PT eller hade gruppträningsklasser inom andra discipliner. Folk med koll med andra ord.

Första som hände var att vi fick ta en kettlebell och svinga. Ööööh, svinga? Hur då? Men det vara bara att göra. Olof och Chris jobbar mycket med att man testar första utan att ha koll, sen tittar man, korrigerar en grej i taget tills tekniken sitter. Och de konstaterade snabbt att typ ingen kunde svinga. So far not so good. 

Vi fick en kort genomgång av kettlebells-historia och om Spartan innan vi körde igång med uppvärmning. En lite annorlunda uppvärmning jämfört med de jag är van vid. Här handlade mer om att rotera, öka blodcirkulationen, jobba med lederna. Sen var det bara att greppa kulan igen och öva tvåhandssving. Det såg så otroligt lätt ut när Chris och Olof gjorde det. Tänk på nacke och andning. Andas ut när kettlebellen är på väg ner, aktiva strukturer, hållning. Nästa steg var hitta fästet med fötterna, få till gungningen i benen, hämta kraft från benen i svingen tillbaka, armarna nära kroppen, tänk uppåt inte framåt. Som sagt, sjukt mycket att tänka på. Men alltid en sak i taget. Vi svingade en miljard gånger och jag fattade ingenting.

Nästa steg var enhandssving. Samma princip men det kändes som en helt annan övning. Jobbigt.

Vi testade också hardstyle sving där fokus inte ligger på gungning utan styrka, pressa ner klotet, explodera upp.

Sen följde genomgång av rackposition och clean. Det gjorde ont. Min kettlebell landade inte alls så där mjukt på överarmen som deras, måste ha varit något fabrikationsfel på den tror jag. Fortsatte med pressar och så den hemska jerk:en. Helt omöjlig att få till. Asvlutade med snatch. Eller vi trodde att det var det sista på dagen men nehejdå, så fel vi hade. Nu skulle Olof och Chris köra en battle där de på 45 minuter (tror jag) skulle ge oss ungefär tusen övningar som de kallade fitnessövningar, dvs sånt vi kunde använda förutom traditionella KB-övningar. Det var halos (KB runt huvudet), benböj, bicepspress, good mornings, kombinationer av övningar. I all oändlighet. Amen. Härlig stretch på det och hem som en slagen kvinna.

Det jobbiga med den här dagen var att vi körde exakt hela tiden, ingen vila, ingen teori, bara nöta, nöta. Fast det var ju kul också. Om det inte gjort så förbenat ont överallt. Och vi körde till 18:00. Mina händer var fulla av blåsor.

Dag två - fokus på instruktörsrollen, från 10:00 till 18:00. Svingaren i hissen ser inte så stursk ut inför dag två kanske. Vi körde en uppvärmning/flexibilitetsträning där slutet var att verkligen få upp pulsen genom alligatorgång, utfallssteg och annat. Uppdelning i grupper om fyra och nu skulle vi utföra, iaktta och coacha. En sak i taget, börja med andning och nacke. Fortsätt med fötter och gung. Armar, aktiv struktur. Lägg till assisterande övningar med gummiband och kompis för att rätta till teknik.

Min sving hade verkligen mognat under natten, också de andra övningarna hade mognat och gick riktigt bra att utföra. Kunde gå upp på vikt dessutom. Fast nu skulle vi också utmana oss genom att köra DUBBLA klot på flera övningar. Shit pommes liksom. Men begränsningen sitter bara i huvudet, än en gång.

Sista övningen var att vi i team skulle sätta ihop ett 15 minuters pass på olika tema; nybörjare, styrka, intensitet och uthållighet. Det var superkul att sätta ihop passet och ännu roligare att delta i de andras pass. KB går verkligen att variera i det oändliga!

I dag är jag något mör, värst är ovansida handled (KB'n landade där alltför många gånger alltför hårt), baksida lår, nacke. Men i morgon har vi dejt och ska köra första passet ihop på gymmet. Ser faktiskt, konstigt nog, fram emot det. Fast det kommer att göra ont.....

Inga kommentarer: