tisdag 27 augusti 2013

Ladda, ladda, ladda och loppor

I dag smäller det - då ska jag, racern och kollegan cykla dryga 10 mil. Solen skiner och benen känns helt OK så jag ser verkligen fram emot det.

I går laddade jag med en MTB-tur bara så där. Inget planerat men ett gäng skulle ut och cykla på stigar så jag hakade på. Innan passet lyckades jag, förutom middag, äta fyra plommon och ett halv paket Läkerol så lite spännande var det....

I övrigt hade vi en mysig kväll, MTB-räven gjorde värsta hoppet i minst 100 km/h och landade i en lerpöl, vi andra blev bitna av älgloppor (mitt första möte med sådana kryp), vi hittade en mysig stuga, jag var vilse och solen sken. Magiska sommar!
En loppa saknas på bilden. Jag menar cyklist.

Ovan en bild på loppan som biter sig fast rejält på huden. Och jag kan lova att det kliar rejält på kroppen nu.....

Älgloppan eller älgflugan är en blodsugande parasit som främst lever på stora hjortdjur såsom älg, hjort och rådjur, men kan också förekomma på hästar. Vuxna älgflugor är vanligen 5 till 7 millimeter långa. De vuxna insekterna börjar söka värddjur efter kläckningen i augusti-oktober. Den till kroppsformen platta flugan landar på sitt värddjur och bryter av sina vingar för att leva resten av sitt liv på värddjuret. Därefter kryper den in i pälsen och suger blod.
 
Den släpper sina larver till marken och dessa blir flugor på hösten. Den kan lätt ta miste på sina värddjur och människor, som även kan bli bitna, men den kan inte använda människoblod för sin utveckling. Flugorna tros inte bära med sig några farliga virussjukdomar; dock kan betten ge klåda och svullnad, och flugorna kan varabärare av bakterien Bartonella schoenbuchensis, som kan ge upphov till hudinfektioner, även hos människor.
 
Älgflugan är svår att bli kvitt när den väl landat eftersom den är både flat, tjockhudad och försedd med rejäla klor på sina fötter som den kan hålla sig fast med. Den kilar snabbt in under kläderna och gömmer sig, och den är nästan omöjlig att slå ihjäl med handen. Hamnar den i håret kan det krävas en kam för att få bort den.

Inga kommentarer: