måndag 5 augusti 2013

Sälen AIM Challenge 2013 - the story

Innan
Sälens solen sken magiskt under alla dagar vi var där. Lördagen skulle bli årets varmaste dag och jag har som bekant ingen bra erfarenhet av värme. Vi vaknade på lördag morgon till sol men en del vind också, hade sovit oroligt under natten så huvudet var inte riktigt med förrän jag fått i mig en två-tre koppar kaffe. Men sen!

Hade pysslat med våra saker redan dagen innan vilket var skönt, bara cyklarna som skulle kittas med energi, vätska och nummerlappar. När vi kommer ner till cykelförrådet inser vi att en cykel är borta. Den dyraste förstås. Vem gör sånt här? Senare får vi höra att det är sex cyklar som är borta från förrådet, alla var ordentligt fastlåsta i gallret och alla spår av uppklippta lås är som bortblåsta. Helt galet. Den numera cykellösa ägaren ändrar fokus, hittar en lånecykel och kör racet som en galning. Bara för att. Så imponerande att kunna byta fokus så lätt!

För vår del blir det också lite svårare att byta fokus, att fokusera på loppet och inte vara arg över oärliga människor. Men vi lyckas. Totalt fokus när det börjar dra ihop sig. Nedan hela gänget från vår håla, sponsrade med tröjor från Hofors Adventure Group (det är INTE försent att anmäla sig till världens roligaste tävling 8:e september, gört!).
Själva racet
Starten går 10:00, Hellan rycker en karta och vi är igång. ser direkt på kartan att det är ganska likt förra årets race, skönt. Vi har en strategi att cykla många mil i år, att våga oss långt bort först och sedan ta kontrollerna nära om vi hinner. Och gärna plocka 100 poäng (mot förra årets 90). Vi ger kartan 10 minuter av vår tid, bestämmer oss för en rutt och kör ner mot byn.
 
 
Innan älven viker vi av höger för att ta en kontroll i vattenfallet (det lilla). Plättlätt. Cyklar sedan ner mot Transtrand för att ta bron över, tillbaka till Berga by och plockar en lätt kontroll till. Sedan börjar stigningen på vägen där Cykelvasa-deltagarna börjar sin resa mot Mora. Där gör vi en avstickare för att ta en 9-poängare men precis som alla de andra (säkert 10 lag) får vi ge oss efter 30 minuters sökande. Vi hittar inte kontrollen helt enkelt. Surt, fortsättare mot kraftstationen och jag simmar för första gången. Blipp.

Vidare mot dagens första Slackline, tar den lätt. In på en stig (lämnar cyklarna vid vägen) och tar ytterligare en lätt kontroll innan vi drar oss till SUP-kontrollen. Vi har pratat om den här en stund - om den ser lätt ut tar vi den, annars skippar vi den. Hellan är duktig på att paddla så jag VET att hon kan ta den men hon bangar. Vill inte. Mycket publik, rädsla för en ny grej och också för att göra bort sig. Vet precis hur hon känner sig. Men jag vet också att om jag lyckas peppa henne att göra det här kommer hon att växa 10 cm direkt och jag VET att hon fixar det. Ger henne i stort sett inget val, ställer ifrån mig min cykel och puttar ut henne mot bryggan. Hon gör det. Och som hon gör det! Snyggt! 15 härliga poäng och en Hellan som är mallig som en tupp!
Här bestämmer vi oss för att ändra rutt, vi väljer att inte ta Vasaloppsleden ner med cykel som vi bestämt utan ta en längre väg men lättare cykelmässigt. Vi vågar. Tar kontrollerna som är på stickvägarna, skippar dock två stycken (totalt 25 poäng vilket känns surt så här i eferhand för de var lätta). Lite osäker på en väg ner mot byn men det visar sig vara lätt och vi tar ytterligare poäng. Tar någon avstickare till på en märklig barkväg som är jobbig att cykla på. Kommer ner till Sälen igen och jag simmar ut på en till kontroll. Härligt!
Nu ger vi oss av uppåt mot Lindvallen igen, kör en till Slackline, en myrlöpning och en enkel vattenfallskontroll till innan vi rullar mot mål, 20 minuter innan deadline och med 20 kontroller tagna och 65 km cyklade

.

Efteråt
Vi skrapade ihop 160 poäng! Helt galet! Det gav oss en 19:e plats av totalt 44 lag. Och hade vi tagit de där 25 poängen också så hade vi kommit på 11:e plats. Inte alls omöjligt och vi hade hunnit. Lätt. men vi är så nöjda och stolta över vår prestation! Det känns helt underbart och vi har redan satt upp en hög målsättning inför nästa års race....

1 kommentar:

Anonym sa...

Grymt bra jobbat!