måndag 27 maj 2013

Mitt första triathlon - the story

Dagen började med att dottern skulle skjutsas till bussen för vidare transport till klassresa (London OMG!). Sen var det bara att packa bilen och dra till Gävle. Pirrigt.
Väl på plats mötte vi direkt några trevliga Gävle-killar som vi pratade med. Den ena hade kört några race innan men hade ryggskott och den andra var en gröngöling precis som vi. Kändes skönt. Sen kom också Stina från min håla som kört sju Ironmen och påstod att även hon var nervös.....
Innan start förberedde vi oss så gott vi kunde, fixade vår växlingsplats, bestämde vad vi skulle ha på oss under våtdräkten, om nummerlappen skulle på från start eller inte. Och så var vi nervösa förstås.
En kvart innan var det tävlingsgenomgång, en bra sådan då vi var många nybörjare. Det var två klasser, en kort och en längre och totalt nästan 50 deltagare. Kul!

Jag bestämde mig för att köra hela racet i tights, sport-BH och en tunn tröja så det satte jag på mig under våtdräkten. Jag lämnade nummerlappen vid växlingsstället.

Starten för korta klassen gick först, när de simmat klart körde jag lite drygt 100 meter som uppvärmning. Råkade dessutom simma krock med väggen rätt rejält och fick en konstig blick från en av funktionärerna. De funderade nog på att fiska upp mig innan racet ens hade börjat. Det är något annorlunda att simma i en 50-metersbassäng men bara positivt tycker jag.
Starten gick och jag startade sist av de sex personerna som fanns på min bana. Hade problem med en tant som envisades att köra en masssa konstiga simstilar exakt brevid mig. Hon körde allt från hundsim till rygg- och bröstsim. Och var i vägen för mig vid varje vändning. Och så sparkade hon till mig så fort hon hann. Drygt. Konstaterade att jag inte var sist upp ur bassängen, hann till och med upp före någon från snabb-banan (jag valde mellan). Kom på 19:e plats av 29 (både herrar och damer). Nöjd! Tror jag simmade ganska bra men var något seg i växlingen. Tid 9:01.
I väg på cykel, först en sträcka för att komma till själva varvbanan som skulle avverkas tre varv. Det var oväntat tungt i cykelbenen, kanske beror det på långpass dagen innan. Men jag pinnade på och cyklade faktiskt om några också. Försökte ligga i tempobågen så mycket som möjligt för det var en grym motvind vissa partier. Drack en hel del sportdryck och försökte undvika alla gupp - hade ju inga cykelbyxor på mig..... Tror att cyklingen var 17,7 km och det tog 35:41 (dvs snitt på 29,76 km/h) vilket jag i efterhand är galet nöjd med! Kom på 18:e plats på cyklingen (av 29) så det var helt godkänt även om jag inte kände det när jag cyklade för då kände jag mig långsammast av alla.
Växling från cykel till löpning. Krånglade ganska länge med skorna, måste köpa snabbsnörning men kom iväg på 1:57, näst sämsta tiden av alla (snabbast hade 0:47). Tunga ben iväg, kände knappt benen till en början vilket var oroväckande och till stor del berodde på att tightsen var blöta och kalla efter cyklingen. Men blev ruskigt förvånad när klockan pep för kilometern och jag låg på 5:45. Vet inte riktigt hur lång löpningen var eftersom jag glömde starta klockan men jag gissar på 5,7 km som någon sa innan. Tiden blev 30:47 vilket ger en snitthastighet på 5:24 per kilometer, galet bra! Men banan kan också ha varit 5,5 km vilket ger 5:35 men också det är jag riktigt nöjd med. Plats 25 av 29. Ja jag vet, är ju inte en gasell direkt..... Ser ni spurten in mot mål - ser galet snabb ut. Eller bara galen.
Nöjd efter målgång!
Mannen gjorde också en fin insats, han kom på plats 10 av 20 i klassen herrar, jag på plats 6 av 9 i klassen damer. Inget att skämmas för! Och så hade vi världens bästa supporter med oss, han hejade mest av alla och gick runt och fotade oss. Han har tagit alla fotona i dagens inlägg och hade dessutom en filt med sig under hela tiden han hejade, utifall vi skulle bli trötta och behöva vila lite...
Mannen är söt, han har sin älskling under ena armen och en filt under den andra. Kanske planerar han för ett romantiskt möte i skogen som återhämtning?
 
Så vad drar vi för lärdomar av det här?

1. Träna växlingar! Det är svårt att springa i kapp 1 minut på löpningen om den är kort.
2. Fundera över kläder innan, inte på plats (dvs vad du har på dig under våtdräkten).
3. Fixa racebelt och snabbsnörning till skorna. NU!
4. Delta på fler tävlingar, det är otroligt nyttigt och lärorikt.
5. Gävle Triathlon ska ha en stor eloge för en väl genomförd tävling, vilka funktionärer! De hejade sig hesa runt banan!

2 kommentarer:

Taina sa...

Grymt bra jobbat! Grattis!

Malin Olsson sa...

Imponerande...igen!