tisdag 7 maj 2013

Simning på schemat

swim_inspo
Sent på söndagen plingade till i mailboxen och mitt schema för kommande fyra veckor var ett faktum. Coachen har haft en jobbig helg kan jag tro för det är inte helt lätt att få till en planering för Marre som har Kalmar Ironman som A-tävling men just nu ligger i en periode med Göteborgsvarvet, Stockholm Marathon och Vätternrundan som några C-tävlingar. Och så en B-tävling som hägrar runt hörnet, Vansbro Triathlon (halv Ironman). Och lägg till en massa jobbresor på det. Så kan det vara.

Har inte hunnit fördjupa mig så mycket i schemat men ser att jag i går började med vilodag (vilket jag bröt lite, lite genom att gå på core) och i dag är det simning. Och byhålans simhall är stängd för sommaren. Får försöka besöka någon grannkommun i kväll alltså.

I kväll är det återigen intervaller på schemat men jag ska banne mig lägga in några längder där jag lär mig andas åt vänster igen. Länge sedan sist och jag är verkligen urusel på det. Läser också i boken "Triathlon för dig!" och tar med mig några tips till dagens träning:

* Träna hellre med högre fart och intensitet än långt och sakta, hellre 10 x 100 metersintervaller än 1000 meter i sträck.
* Undvik långsamma och robotliknande simtag, kasta fram armen efter avslutat simtag i stället för att lyfta fram den till startläget (det var det där med attack i stället för att lägga fram handen som jag tenderar att göra).
* Öka frekvensen på armarna, de ska aldrig vara still i vattnet mellan tagen (tänk på löpning där man inte springer att löpsteg i taget och stannar upp mellan varje). Att glida mellan simtagen är snyggt men inte effektivt.
* Bensparken ska vara koncis och rapp, inga långa svepande rörelser.

Något annat jag läser i boken och som jag inte bestämt mig för om jag ska till mig eller inte är kapitlet som handlar om "Myter om simteknik". Där kan jag t ex läsa att det här med höga armbågar är bullshit. Enligt författarna är det något som bassängsimmarna tvingas göra bara för att spara plats i bassängen, vi som ska simma i öppet vatten ska i stället tänka mer väderkvarn och veva oss fram, mer yviga rörelser. Det gäller speciellt om det är stökigt vatten, för att komma över vattnet och greppa tag i det (och inte "fastna") behöver vi då komma längre upp och det gör vi bara om vi sträcker på armen.

Det står också en hel del om att attackera vattnet och inte sticka i handen försiktigt som många simmar i bassängen gör. Och att kraften i simningen genereras i främre kvadranten, dvs det är i första hälften av simtaget som det "händer något", där är du starkast. Att du avslutar simtaget vid låret genererar ingen kraft.

Inga kommentarer: