torsdag 13 januari 2011

Träningsläger dag 1

Nu är vi här, vi checkade in på hotellet i Mora 10 minuter efter utsatt tid. Mannens uträknade exakta tidplan sprack nämligen i eftersom jag blev kissnödig och fick stanna på OK i Grycksbo.

Vi har börjat vår läger med en presentation av vår ledare, Christian, och varandra. Det är många nybörjare och många som ska åka Vasaloppet. Medelåldern är nog ungefär i vår ålder, ganska många par. Vi är ett femtontal ivriga skolbarn som får lyssna på Christian som talar svenska med österrikisk brytning. Och han BRINNER för skidåkning. Många principer har han också - t ex att man inte ska dricka sportdryck. Det är han väldigt bestämd över.

Efter presentation och middag (med vatten i glasen) drog vi iväg till skolan där Christian är lärare (skidhögskola). Där har vi nu fått veta allt och lite till om vallning. Dessutom har jag vallat mina egna skidor för första gången i hela mitt liv. Eftersom Christian är så bestämd om olika saker har jag än så länge inte vågat knäppa några kort....

Vallateori:

1. 70 % av glidet ligger i skidorna, 20 % i vallan och 10 % i strukturen (tror jag det var). Ha bra skidor och se till att få hjälp när du väljer dem!

2. Börja alltid med att rengöra skidorna ordentligt, först en spackel för att ta bort det värsta ur fästzonen och sedan går man på med Valla-Väck och en grön "duk"/Scotch. Låt skidorna stå en stund så att alla kemikalier dunstar.

3. Lägg på paraffin på glidytorna (ej på fästytan), mjuk variant om det är varmt och hård om det är hårt. Inför sommaren lägger man på mjuk paraffin för att skydda skidan och förhindra att den torkar ur. Man tar ett vallajärn/strykjärn, lägger ena hörnet mot skidan och paraffinet mot järnet. För järnet så att det bildas två spår, en på varje sida på "glipan". Sedan förs järnet (som om man stryket) två gånger över spåren så att paraffinet ligger jämnt och fint. Låt svalna.

4. Nu är det dags att sickla bort paraffinet. Börja med spåret i mitten och kanterna med en pinnliknande grej för att komma åt. Sedan sicklas resten med långa tag i åkriktningen. Ta i rejält! För att få bort det sista, använd en nylonborste och borsta i åkriktningen. När det ser jämnt och fint ut och paraffinet ser ut att vara borta, är det klart.

5. Fästzonen - vi började med att rugga upp ytan med sandpapper som läggs på en kloss. Sedan läggs en burkvalla på som grund, vi lade på två lager. Den vallan syftar till att "hålla fast" den riktiga fästvallan. Kanta vallan och lägg på tunt, se till att jobba ut vallan med hjälp av friktion, fram och tillbaka tills ytan är helt jämn. Dags för fästvallan som också ska läggas på otroligt tunt men heltäckande. Vi lade på fem lager. Klart!

Nu är det dags att sova, i morgon väntar en heldag med teknik. Hoppas att jag vågar ta fram kameran... Har också varit ner och tittat på spa't, hoppas jag hinner testa det.

2 kommentarer:

Löpning & Livet sa...

Lyxigt med spa - eller jag menar läger :)

Carina sa...

Låter som en superhelg :o
Lycka till!
Du kommer att va snabb som spätta efter den där helgen.