lördag 15 januari 2011

Skidläger dag 3

Oj vad seg det var att ta sig ur sängen i morse! Det tog emot rejält både här och var när klockan ringde. Men, men, är man på läger så är man. Upp, frukost och iväg till Orsa Grönklitt igen för träning. Kan säga att redan första svängen runt skidstation (ca 400 meter) gjorde ont och kändes jobbigt. Vi började dagen med spårbyte, att byta spår snabbt och effektivt utan att tappa fast är smart om man ska köra Vasaloppet. Inte helt lätt kan jag meddela. Fortsatte också med balansövning på ett ben i nerförslutet. I dag gick det bättre! Efter det skulle vi testa byte mellan olika tekniker, dvs från stakning till stakning med frånskjut till diagonalåkning. Säkert också väldigt nyttigt. Den omnämnda skidstadion nedan.
Det jag fasat för inför lägret skedde precis innan lunch - individuell träning med Mästaren. Hur drygt som helst! Då kör han brevid och jag skriker ut instuktioner med tysk brytning medan jag försöker göra som han säger. När Mästaren skriker vågar man inte göra något annat än lyda. Vi började med diagonalåkning där jag inte fick upp det bakre benet tillräckligt högt. Öva, öva. Sedan öva diagonalåkning i uppförsbacke, jobbigt. Min puls var uppe i skyarna och Mästaren (typ 30 år äldre än jag) bara står brevid som ingenting har hänt. Då har han, förutom att ligga lite före mig hela tiden, också skrikit ut instruktioner och spanat in mig. Nåväl, det är bara att svälja, jag som trodde jag hade ganska god kondition. Pyttsan.

Efter diagonalåkningen fick jag åthutning i min stakning - får INTE sitta ner, armarna i 90 grader när jag påbörjar stakningen, häng på stavarna, släpp dem INTE där bak (och släpp dig inte där bak heller för den delen).

Åthutningen var färdig för denna gången så jag fick träna själv, för första gången fick jag alltså lämna skidstadion. Lycka! Fick åka upp mot isbjörnarna som tydligen ska finnas här någonstans.

Efter en välförtjänt lunch och en kort powernap gav vi oss ut på nya äventyr. Den här gången på Hemus skidstadion i Mora. Kul med något nytt! Vi testade "skidgymnastik" som uppvärmning (vilket behövdes för det var närmare 20 grader kallt igen). Nu var det min grupps tur att följa med extratränaren David (tror de spelade good cop bad cop och ni gisssar vem som var vem....), vi skulle ut i spåren och träna terränganpassad åkning. Åka en slinga och stanna vid backar för att träna nedförsåkning och uppförsåkning (saxning och diagonal). Otroligt roligt! Och kul också att se hur jag faktiskt, på något konstigt sätt, utvecklats. Kan det vara den där galna tyskens skrik som gjort det? Ute i spåren fick vi åka på historiska spår - Vasaloppsspåren. Vilken känsla!Nu har jag fått i mig mat och även en föreläsning om hur man ska lägga upp träningen inför Vasaloppet och vad som är bra att tänka på. Jag ser lite rädd ut innan middagen men det beror bara på att jag fortfarande är rädd för tysken. :-)I morgon gott folk, då är det examensdags! Åkning från Oxberg till Mora med nyvunna kunskaper. Härligt!

1 kommentar:

Carina sa...

Det låter så himla härligt, hoppas på en kurs sen nu när du är fullärd :)