tisdag 12 november 2013

Triathlonträning på riktigt

Min första "riktiga" vecka inför nästa års triathlonsäsong gick väl sådär. Eller typ åt skogen. För mycket på jobbet och för mycket resor. Men den här veckan kick-startade jag och hoppas att jag ska kunna fortsätta på samma linje. Jag har en coach som hjälper mig med min träning, Andreas Lindén. Han planerar min träning och sedan följer vi upp tillsammans för att göra eventuella justeringar. Och så får jag bortförklara mig när jag inte lyckas hålla mig till planen. :)

Gårdagens pass skulle vara cykel och löpning direkt efter det. Cykelpasset får jag välja om kör inomhus eller utomhus men nu när det börjar bli kallt, mörkt och halkigt ute så flyttar jag in cykelträning till en spinningcykel.
Upplägget på cykelpasset i går bestod i uppvärmning och sedan tre intervaller på fyra minuter hårt följt av nedvarvning. Totalt 25 minuters träning. Men jag valde i stället att gå på ett pulspass på gymmet. Våra pulspass på gymmet använder Activios pulssystem (se ovan) och instruktören lägger upp passet på ett sätt som bygger på att jag som deltagare ska arbeta mot olika pulsnivåer snarare än att "trampa-i-takt" eller beslut om sitt/stå. Passar mig perfekt.

Direkt efter spinningpasset drog jag av mig kläderna som var disktraseblöta och drog på mig löparkläder för 25 minuters lätt löpning. I triathlonträning är det vanligt förekommande att köra cykel och löpning i anslutning för att vänja benen. Första gångerna känns benen som stockar när de ska springa i stället för att cykla. Testa!

När det gäller styrka förordar min coach tunga basövningar - benböj, marklyft, chins och dips. Övningar som gynnar mig som triathlet. Därför fick jag också köra en Kajsa Varg-styrka då jag har en chinsstång och kan köra dips mot en stol men däremot ingen stång hemma för benböj och marklyft.

Tips för dig som är ny på chins är att sakta bygga upp styrkan. I början hoppade jag upp och sedan höll emot på vägen ner, steg två var att ha fötterna på en pall för att avlasta och steg tre är att använda ett gummiband som du ser nedan. Fiffigt! Fast när jag blir stor och stark ska jag kunna göra 10 chins utan hjälpmedel har jag tänkt. Nu gör jag 4 med gummiband. En bit kvar....

Inga kommentarer: