måndag 6 oktober 2014

Simstyrka

Jag är inne i en simbubbla nu, älskar simning och längtar till nästa pass som till julafton. I går hade jag date med mina klubbisar i Gävle Tri och då vår tränare var borta hade vi fått lite mer fria händer än vanligt. Vi på vår bana valde att fokusera på att lära oss finska samt teknikövningar. Finskan gick så där men jag tycker ändå att Malin briljerade med sina finska uttal av skovla och koirasim (hundsim). Win, win! Utöver skovling körde vi frekvensövningar, benspark, rotationsövningar och avslutade sedan med 25'or start 40 (vi startade med 5 sek mellanrum vilket var en mysig gruppövning). Fyra 25'or, serievila och upprepa två gånger till.

Skovling är en bra övning för att bygga simmarstyrka men också för att hitta draget i vattnet. Det är otroligt jobbigt om du tar i och det ger en fantastisk känsla av hur det ska kännas när du verkligen får tag i vattnet på rätt sätt. Skovling kan göras på väldigt många sätt, vi kör framåt, åt sidan (armbågarna 90 grader ut från kroppen, arbeta med underarmen), bakåt (underarmarna klistrade vid kroppen) samt koirasim (ett helt drag men armarna under vattnet hela tiden). Nedan en video som i början visar den med armarna framåt.

Andra styrkeövningar i vattnet är benspark på mage, på rygg och på sidan. Jag föredrar att utföra dem utan platta för att bättre träna balans i kroppen också.

Mannen var på simträning när vi var på Bollnäs Ess och då fick han också testa på att träna core genom att ha dolmen längst nere vid fötterna - tydligen grymt jobbigt för bålen.

Jag kommer också att lägga in styrka på land. Chins och marklyft finns redan tidigare i repertoaren då dessa är superbra för simmare. Andra övningar som jag lägger till när jag vill fokusera på simmarmuskler ser du nedan (tre översta övningarna/bilderna snodda från Anna Kutar, sista från Aquamagasin).


Övningen nedan kan också med fördel göras med gummiband där du står men böjer ner överkroppen för att komma i "simposition".
Liten, liten övning som är otroligt bra. Kan också göras åt "andra hållet", dvs gummibandet kommer från utsidan av kroppen i stället för insidan.
 
Typ samma övning som med gummiband ovan men större röelse och du får också med bål samt axel på andra sidan.
Och sist men inte minst en bra övning för alla (väldigt många av oss) som korsar sin egen linje när vi simmar (när du lägger i handen så korsar du din egen mittlinje vilket i förlängningen kan orsaka skador i axeln och det går väldigt fort att hamna där). Det är Queen-of-F*cking-Everything Lantto som tipsar om att använda platta för att verkligen se vart din arm landar efter återföringen.

Inga kommentarer: