onsdag 8 oktober 2014

Marre testar - GRIT Strength

Fick förmånen att haka på energiknippet Lena i dag på lunchen. Hon har nyligen utbildat sig till GRIT instruktör och sökte försökskaniner, jag var inte sen att haka på.

GRIT är Les Mills HIIT-variant (High Intensity Interval Training) och den finns i tre varianter:

* Grit Strength (omöjligt att uttala) - fokus på styrka, tunga vikter
* Grit Plyo - fokus på explosivitet och spänst
* Grit Cardio - fokus på snabbhet och förbränning (utan redskap)

Jag har provat GRIT Strength en gång tidigare på Super Saturday men hade helt glömt bort upplägget. Och jag är inte helt säker på att jag minns upplägget i dag heller trots att det inte gått lång tid sedan jag gjorde det....

Klassen börjar med en hyfsat lugn uppvärmning, benböj, armhävningar och lite sånt.

Viktmässigt säger Les Mills att du ska ha 50 % av din kroppsvikt på stången när det är benövningar, 30 % för andra övningar, det är mycket vikt det.... Jag hade 20 kg på stången och det är väl typ 30 % av min vikt.

Sen är det pang på rödbetan. Första två blocken var (om jag inte minns fel där i mjölksyraträsket) 10 clean och frontsquat, 10 clean med press och fyll ut med stående rodd tills tiden är slut. Nästa block utfallssteg på olika sätt, fyll ut med saxhopp. Två set.

Vidare till ett set med fri vikt och en typ av clean och press.

Efter det droppset där vi jobbade 60 sekunder i de två första blocken, sedan 45 och slutligen 30 sekunder. Första blocket var 5 clean och 5 rodd så länge du hinner i 60 sekunder (resp 45 och 30). Andra blocket 5 plyo-armhävningar, 5 vanliga armhävningar och 5 tricepsarmhävningar AMRAP.

En tabata fick avsluta där vi arbetade med sidohopp och benböj/upphopp med vikt. Och just de här hoppen var väl inte direkt hopp utan mer en liten, liten förflyttning från golvet på ca 1,5 mm. Just ja, lite mage med crunch och planka var det visst också.

De här 30 minutrarna gick otroligt fort! När jag tittade på klockan första gången hade 25 minuter passerat, helt galet! Det är hög intensitet i passet, som deltagare får du vara på tå för att hinna med. Jag hade väldigt svårt att hitta balansen mellan att göra korrekta reps (enligt min fyrkantiga crossfit-box) och hinna göra så många som man skulle göra. Övningarna är nog inte helt lätta att greppa för en nybörjare. Jag uppfattar det som att GRIT vänder sig till träningsvana människor (för den skulle inte sagt att du måste vara extremt vältränd). Jag tror också att man kan prestera bättre om man går några gånger på passet (precis som med alla pass).

Så vad tycker Marre då?
Ett helt galet, roligt pass! Jag älskar fart och fläkt, älskar när det aldrig blir stiltje och en massa snack utan det är hög puls rätt igenom. Du får en chans att utmana dig själv rejält, speciellt om du har koll på övningarna (såsom clean, frontsquat men varierar givetvis från release till release). Däremot är jag lite fundersam på om jag skulle tycka att det var roligt att gå på samma pass i tre månader, jag är ju lite mer otrogen när det gäller träning och vill ha variation. Men å andra sidan kanske det sker en så bra utveckling från pass till pass att det blir en extra krydda.

Blev jag trött? Mycket. Det är ett tufft pass, det är det verkligen. Men roligt. Prova!

Inga kommentarer: