onsdag 14 mars 2012

Cykelkurs

Är så grymt sugen på den här kursen, synd att den är i Stockholm bara. Men jag tänkte så här - det är ju några lokala förmågor som läser min blogg, kanske ni kan fråga runt bland era MTB-vänner så kanske vi kan fixa ihop en sån här alldeles själv här i vår byhåla? Upplägg (taget från Bikeacademy och något modifierat):

Cykelmek
Laga punktering, fixa växlar, enklare saker som kan hända under träning/tävling.

Inställningar
Sittställning samt grundläggande inställningar för cykeln och hur de påverkas beroende på var och hur du cyklar.

Teknikbana
Vi bygger en enklare bana där vi kan träna på mindre hinder. Som cirkelträning. Fast utan tjockmatta.

Framhjulslyft
Är det något du ska behärska i skogen är det framhjulslyft. För att ta dig över en sten, rot eller liten kant. Kan du det här löser sig resten.

Balansträning / Stök och bök
Hitta flytet och hur du kan utnyttja farten i tekniska partier, konsten att synka pedalerna och hur du styr cykeln genom att förflytta tyngpunkten.

Högfartsträning
Kurvtagning och inbromsningsteknik för att undvika flygturer.

Uppförs
Uppförsbackar kan vara skitjobbiga. Men med rätt teknik blir det lite mindre jobbigt. Tyngdpunkt på cykeln, rätt växel, sittande eller stående.

Nerförs
Som uppför fast tvärtom. Kan vara problematiskt av andra anledningar. Typisk situation där huvudet är begränsande, inte terrängen eller cykeln.

Dropp och hopp
Låga dropp görs oftast med ett hjul i kontakt med marken. Går nästan alltid att fegköra. Vid högre dropp krävs lite mer fart. Ibland också lite mod. Men det mesta är teknik.

Spångträning
Tänk att en liten träbit på marken kan vara så skrämmande. Vi visar att det fortfarande bara är en liten träbit. Som går att cykla på. Och så är det kul. När det funkar alltså. Ibland blir det blött.

Långtur
Vi varvar teknikträningen med lite längre turer där vi repeterar teknikmomenten men också bara njuter av att vara ute och cykla fina, flowiga stigar.

Inga kommentarer: