torsdag 22 mars 2012

Intervaller

Intervaller är det nya svarta inom löpning. Nytt och nytt är det väl inte men det är ett tydligt vårtecken när löparvännerna på Funbeat börjar regga intervaller som aldrig förr. Under vintern har de flesta tröskat sig igenom grundträning för att kunna ta tag i kvalitetsträning på allvar när asfalten börjar bli torr även här norr om Dalälven.

Hur gör man då? Hur får man till ett bra intervallpass? Det är så löjligt enkelt och så löjligt jobbigt. Värm upp ordentligt, i alla fall 10 minuter. I veckan valde jag att springa från hemmet som uppvärmning, sedan vände jag och sprang hemåt i intervaller. Då körde jag femhundra meter snabbare än mitt vanliga tempo, gick 100 meter och började om igen. Du ska orka hålla ungefär samma tempo under hela intervallen. Ibland springer jag iväg till något lämpligt ställe, mäter upp en sträcka och kör den ett antal gånger med ståvila. Ibland lyxar jag till det och springer till friidrottsbanans löparbana men det är så trist att springa runt, runt. Avsluta med nedvarvning åtminstone en kilometer.

Men intervaller kan göras på ett oändligt antal sätt, skippa helt distansen och spring på tid (ex 45 sekunders löpning, 15 sekunders vila). Eller så kan man göra som Lofsan föreslår, en pyramid på tid. Låter superkul så det ska jag testa!

60 sekunder löpning
60 sekunder vila
50 sekunder löpning
50 sekunder vila
40 sekunder löpning
40 sekunder vila
30 sekunder löpning
30 sekunder vila
20 sekunder löpning
20 sekunder vila
10 sekunder löpning
10 sekunder vila
Och så kör man om fast börjar med 10 sekunder löpning och jobbar sig upp till 60 sekunder igen.

Resultatet av intervaller är att man får upp pulsen rejält, bygger bra löparmuskler och kan öka sin fart på de vanliga passen. Och så känns så det himla skönt efter ett intervallpass....

1 kommentar:

Malin Olsson sa...

Tack för bra tips!