onsdag 18 juni 2014

Dagens läsarfråga

Hej Marre!

Grattis till ännu en stark prestation runt Vättern! Jag har följt dig via din blogg ett längre tag. Imponerad att du hinner och orkar så mycket. Jag cyklade VR för tredje gången på sämsta tiden hittills: 17.32. Aldrig har jag varit med om något värre. Grinade stora delar av loppet för att jag var så trött och ville skrika åt motvinden. Hjälpe föga ;) Men, jag älskar att cykla och banne mig det ska gå att cykla fortare runt diket. Har du några tips? Jag vet ju att du förbättrat dina tider rejält. Ska nämna att jag inte ligger i klunga, tycker det är skitläskigt. Kanske hela förklaringen till mina tider ligger där?

Ser fram emot att läsa om dina kommande äventyr!

Mvh, Ulrica


Hej Ulrica!

Kul att du läser min blogg! Älskar när folk mailar eller kommenterar om olika saker, jag tror ju liksom att det bara är jag själv, Mannen och några vänner på byn som läser den. :)

Ja du, hur blir man snabbare på cykel. Jag försöker ge några tips och framför allt tankar om hur jag gjort för att minska min tid från 16 timmar till 12.

1. Be någon som kan det här med cykel att kolla hur du sitter på cykeln. Om du inte får ut all kraft du vill så spelar det ingen roll hur mycket du kämpar. Kanske ska du höja/sänka/flytta sadeln, kanske ska du se över hur ditt tramptag ser ut så att du verkligen jobbar både på upp och nervägen. När det är som jobbigast för mig tänker jag bara på att dra pedalen uppåt, inte trycka alls, det finns oväntat mycket kraft att hämta där!

2. Hitta en kompis! Finns det någon du kan träna med, kanske till och med en cykelklubb? Då kan du sakta men säkert lära dig att det inte är farligt att cykla bakom varandra och därigenom komma upp i hastigheter utan att bli trötta. Ni behöver inte ligga däck mot däck, det blir ändå en bra hjälp även om avståndet är lite längre. För jo, det är omöjligt att komma runt väldigt, väldigt snabbt om du inte har en kompis. Fast då pratar vi kanske sub 9, sub 8 och så.

3. Många mil i benen men inte vilka mil som helst. Jag försöker få ihop 100 mil innan VR; korta pass, snabba pass, intervaller, långpass på mellan 7 och 16 mil. Du måste vänja kroppen att sitta och nöta många timmar. Och återigen - om du har en kompis så blir långpassen betydligt roligare.

4. Hur långa stopp gör du? Där kan du hämta oändligt med tid genom att korta ner dem. Kroppen blir inte gladar om du vilar 30 minuter, det räcker att kliva av cykeln, sträcka på sig, äta något och iväg innan du stelnar. Här hämtade jag mycket tid från år 1 till år 2.

5. Våga cyklar med någon som är bättre än du. Det har varit mitt mantra i år, tacka ja till cykelpass som ligger utanför bekvämlighetszonen. Vad är det värsta som kan hända? Att du måste haka av, so what?

6. Ha rätt grejer, cykelbyxor, cykelskor mm. Behöver inte vara fancy, dyra grejer men rätt.

7. Se till att beställa bra väder. :) Vädret påverkar givetvis VR otroligt mycket, i år var det drygt på "andra sidan", riktigt drygt. Jag var också grinfärdig men då hade jag ändå en stark rygg att lägga mig bakom. Det är ett absolut måste om det är vind. Kanske inte behöver lägga dig i mitten av en klunga men åtminstone längst bak som en svans där du kan styra själv hur långt bak du vill vara.

8. Börja inte från noll när säsongen drar igång, se till att ha många kvalitetspass med dig från spinning/trainer hela vintern. Där kan du verkligen köra hårda intervallpass för att bygga cykelmuskler, ovärderligt inför riktiga säsongen!

9. Man blir bra på det man tränar så fortsätt att cykla hela sommaren/hösten, varva gärna med MTB om du har möjlighet för där arbetar du mycket mer med hjärta och får naturliga intervaller i terrängen.

Ja, ingen säger att det är lätt men det är klart du fixar det! Kör hårt nu och berätta hur det går!

1 kommentar:

Ulrica sa...

Underbart! Tack för ditt svar!

Jag skrider till handling och återkommer!

hälsar, Ulrica