onsdag 25 juni 2014

Är du närrrrvössss inför ditt första triathlon?

Förra året vid den här tiden var jag som ett asplöv, jag hade gjort ett yttepyttelitet triathlon men laddade för fullt inför min halv-IM i Vansbro. Kanske ska du också tillbringa din lördag i Vansbro eller kanske har du någon annan triathlon-tävling på gång? Hur som helst så kommer här några tips.

Innan
Som alltid, sista veckan är njutveckan, träningen är gjord, kanske kör du några korta pass för att hålla igång bara. Min coach förordar två korta triathlon bara för att känna på växlingarna. Fokusera på att få koll på dina saker, ladda mentalt, sova och äta. Läs PM igen, kanske läsa igenom allmänna regler.

Packlista (jag kan ha glömt något)
Cykel, hjälm, cykelskor, slang, pump, vattenflaskor
Löpskor
Racebelt om du har, går lika bra med gummiband
Energi
Våtdräkt (om du ska använda en), simglasögon, badmössa (eller så får du det på plats), ev öronpluppar
Gärna en låda att ha i växlingsområdet för att lägga saker i
Handduk att ha i växlingsområdet
Kläder (se nedan)
Ev vaselin för att lättare få av våtdräkt och för att undvika skav

Kläder
Det här med kläder är svårt, "riktiga" triathleter har ofta en dräkt på sig från start till mål. Det är en tunnare "blöja" på som du både kan simma och springa i. Jag brukar vid längre distanser ha trosor och sport-BH på mig under våtdräkt när jag simmar, sedan dra på mig cykelbyxor, cykeltröja och strumpor inför cyklingen för att sedan efter cykel ta av mig cykelbyxorna och sätta på mig tights, ibland byter jag också tröja. Jag jagar inte minuter på det sättet....

Växlingplats
Se till att ha ordning på din plats, ha bara det som du ska använda framme. Hjärnan funkar inte riktigt under stress. Ställ din cykel "rättvänd" och gärna med låg växel i, häng hjälmen och racebelt med nummerlapp på styret så du inte glömmer det. Du får inte flytta på cykeln om du inte har hjälm på dig. Lägg ev glasögon i hjälmen. Kanske har du monterat på en klocka på styret. Ha både cykelskor och löparskor redo med ev strumpor i och se till att de är öppna så det är lätt att stoppa i fötterna. Kan också vara bra att ha någon energi/dryck som du kan dricka/äta när du växlar. En handduk är bra så du kan torka av dig det mesta vattnet.

Simning
Gå i god tid till simstarten, fixa med våtdräkt, glasögon och simmössa. Ta det lugnt i starten, försök hitta en bra rytm och eget utrymme. När du simmat klart, dra direkt av dig övre delen av våtdräkten ner till midjan. Ta det lite lugnt när du tar de första stegen då du kan vara yr.
 

T1
Dra av dig mössa, glasögon och våtdräkt. På med cykelbyxor, strumpor, cykelskor, tröja, hjälm, racebelt (lapp på ryggen) och glasögon. Led cykeln till den plats där du får börja cykla.

Cykel
Försök få i dig energi hela tiden, det är lätt att äta och dricka på cyklingen så nyttja tllfället! Håll koll på draftingregler (vanligast 10 eller 12 meter som du måste ha till framförvarande cykel). Kanske kan du under de sista kilometrarna köra på lättare växlar för att få igång benen för löpning.

T2
Byt skor, av med cykelbyxor på med tights och iväg.

Löpning
Benen känns som stockar men strunt i det! Små steg, trippa fram, njut av att det är sista grenen nu. Kom ihåg att dricka hela tiden då kroppen gjort av med mycket vätska och energi.

MÅÅÅÅL!
Fira! Njut! Samla ihop allt vid växlingplatsen och fundera över hur du ska få med dig allt hem. :)

Vill du läsa mer? Klicka in hos Queen-of-F*cking-everything.

Inga kommentarer: