fredag 4 mars 2011

Vackra tankar

Det är nu den mentala uppladdningen börjar. Bara vackra tankar från och med nu. Tankar om ett härligt lopp, perfekt valla, snabba spår. Inga blåbär i vägen, bara i soppform i magen. Stakning med stark kropp. Solen skiner. Glada hejarop från publiken. Uppförsbackarna kommer som ett härligt avbrott till stakningen. Bullarna smakar gott. Småpratar med kompisen hela vägen.

Taktik för loppet - vi tar bussen som går klockan 03:00 från Mora till Sälen. Hualigen! Men vi är så pigga och förväntansfulla så vi inte kan sova i alla fall. Frukosten har vi med oss och på bussen slumrar vi till för att hämta kraft. Vi äter frukost och lägger skidorna på ett bra ställe i startled 10 (mannen i 7).

Kanske kommer vi iväg vid 8.30 om vi har tur (snrarare 8.45 kanske).

Första 10,5 km blir lugn, första uppförsbacken på 3 km (528 m över havet är vi då) går vi upp i led med tusentals andra utan att hetsa upp oss. Tar oss vidare till Smågan där vi tar en kort paus innan vi kör vidare (vatten och sportdryck serveras). Senast 10:30 drar vi härifrån 10,5 km på ca 2 timmar).

I Långheden får vi extra support från Gästrikeservice, då har vi kört i 20 km.

Lite lutning igen innan det bär av neråt mot Mångsbodarna. Kuperad terränt. Vi har nu åkt i 23,7 kilometrar och klockan får max vara 12:15 när vi drar härifrån (13,2 km på 1 timme och 45 minuter). Här får vi blåbärssoppa för att orka vidare.

Mellan Mångsbodarna och Risberg ska vi först neråt och sedan klättra uppåt, en tung stigning från Tennäng (där vi blir extraservade igen, 30 km in i loppet) och sedan en lång utförslöpa utför innan vi når vätskekontrollen. Ser ut att vara ganska tufft men vi är ju vana vid Norberg! 34,5 km klara och senast 13:30 har vi pyst från Risberg (10,8 km på 1 timme och 15 minuter). Kan bli den tuffaste sträckan tidsmässigt.

Nu gäller det - vi börjar bli trötta och än är den magiska "halva-sträckan" punkten inte nådd. Tur att Gästrikeservice står före sjöarna, när 39 km är avverkade. Vi kämpar vidare till Evertsberg, ett rejält uppförslut innan vätskekontrollen där. Första kontrolen med kaffe, det är det som kommer att dra mig uppför backen till Evertsberg! 15:00 dras repet men innan dess har vi hunnit förbi. Då har vi avverkat 47,1 km på 6 timmar och 30 minuter (om vi kom iväg vid 8:30). Vi har ju kört 52 km på 5:54 så om inte trängseln stör oss så borde det gå. Har vi kommit hit innan repet känns det som att vi kan pressa oss förbi de andra repen också (12,6 km på 1 timme 30 minuter).

Nu drar vi till Oxberg, får extra pepp igen vid 52 km (viadukten), givetvis får vi kämpa oss upp för de berömda Lundbäcksbackarna men vi vet ju vi nu sakta men säkert börjar närma oss Mora. 61,7 km är nu avverkade och klockan är max 16:30 (14,6 km på 1 timme 30 minuter).

Eftersom jag har kört sträckan från Gopshus vet jag att det är lite småstigningar fram till Hökberg men inget som vi inte fixar! Och i Goshus står våra underbara servicegubbar igen och pepper oss. Här är vi senast 17:40 och har bara 19 km kvar (9,3 km på 1 timme 10 minuter).
Nästa kontroll är Eldris, nu har vi bara stakning kvar och endast 9 km återstår. Klockan är max 19:00 (10 km på 1 timme 20 minuter). Innan Eldris har vi vår sista extrakontroll i Läde, 15 km från Mora.
Vi kommer till Hemus, skidstadion i Mora och vet att tre kilometer återstår. Tre ynka kilometrar, vi börjar se kyrktornet i Mora och glädjen är obeskrivlig. Klockan är max 20:15 och vi är lyckliga. Så lyckliga. Lämna iväg skidorna, dusch och mat. Sedan tillbaka till vandrarhemmet för att få sträcka ut kroppen rejält. Ahhhhhh.

1 kommentar:

Löpning & Livet sa...

Åh så spännande! Stort lycka till!!