torsdag 20 augusti 2015

Team Tibco

"Eller ångesten över att få tjejstryk. Dessutom av en tjej i gympadojjor." Citat från klubbis Patric.

Jag blev inbjuden av min klubbis Ulf på ett trevligt event för att få chansen att se hur ett proffsteam egentligen ser ut och hur de cyklar. Vi var laddade och förväntansfulla. Och kissnödiga (men det beror mest på att det var all inclusive och Ulf bjöd på gratis kaffe hela vägen till Väsby). Kisspaus/cykelkoll.
Vi var ett gäng som samlades på Brollsta Golfklubb, det första jag såg var att Stenis har en egen VIP parkeringsplats. Minsann.

Vi fick snygga tröjor, det fotades och det gick att ta på nervositeten. Ska vi cykla med dessa brudar? Vi trodde vi hade lite försprång då några av tjejerna inte fått sitt bagage vilket innebar att både cykel och cykelskor var borta men tji fick vi. De hade nog kunnat cykla fortare än vi på en dampeda med cykelkorg och high heels på. Nedan nervösa gänget från Gävle Tri. Vem som var rädd att få tjejstryk? Det är han längst till vänster. Det bör noteras i sammanhanget att han gjorde en Ultri Tri (12 km sim, 51 mil cykel, 103 km löpning under tre dagar) för en månad sedan och Kalmar Ironman i lördags.

Hela gänget samlat och redo för solskenscykel.
Helt underbara cykelvägar, snirkliga, lite backiga. Det blev 35 kilometer som var hyfsat lätta, dock var nerförsbackarna något läskiga emellanåt så jag fick bromsa så underarmarna blev blåa.... Sedan tog vi ett girl power foto. Och JA, vi fick fika. De andra drog för övrigt iväg på en ytterligare tremilsrunda men med tanke på IM på söndag hoppade jag över den och tog en till bulle.

Under cykelturen fick jag många bra tips, bland annat från den här cyklisten (jag är urusel på namn men kan det ha varit Kendall). Hon tipsade om att jag borde byta ur styret på min racer då det är för brett men också tänka på min kadens när det går uppför (spin, spin, spin skrek hon oavbrutet i örat när det gick uppför). Tack! Brevid henne ser vi också teamchefen Ed.

Efter cykelturen och lunchen fick vi mer information från teamet, hur de jobbar, hur deras vardag ser ut, utmaningar mm. Otroligt spännande!
Det pratades mycket om teamet, att en enskild cyklist aldrig kan vinna utan tjejerna i teamet har olika roller och kapacitet vilket används på olika sätt i loppet. De ljusa tjejerna längst till vänster är sprinters och de andra tjejerna möjliggör att de har bra positioner inför den sista spurten.

Allmänt råd till oss hobbycyklister var att alltid göra en bikefit, det ger betydligt mer än struthjälmar och carbongrejer. De pratade också mycket om pedaltryck, att säkerställa rundtramp, att träna på att köra med ett ben i taget, att öka kadensen rejält (gör det gärna på en trainer eller spinningcykel). Spin, spin, spin.....

Lite allmänt om Team Tibco, derar motto/syfte är att lyfta fram kvinnliga cyklister och ge dem möjlighet till proffskarriär. De här tjejerna har cykling som sitt jobb där det verkligen gäller att prestera dag ut och dag in.
Jag råkade få några minuter ensam med ett par av tjejerna när de relaxade i omklädningsrummet. De pratade mycket om vikten av återhämtning, att ha kul men också att styrketräna varje dag för att bibehålla styrka och minimera skaderisken. Båda tjejerna yogade också varje morgon och kväll då rörligheten är viktig för att kunna ha en aerodynamisk position i de så kallade time trial loppen (linjelopp).

Tusen tack Team Tibco för en fantastisk dag och tusen tack klubbisarna för sällskap. Trots att Patric fick tjejstryk var han ganska nöjd på vägen hem (lycka till på Sala Silverman Patric och lycka till på IM Mallorca Ulf - rakar du benen så vinner du din age group!).

Och lycka till Team Tibco på world cup tävlingarna i helgen i Vårgårda.

De har tuffa mål att leva upp till, tjejerna. På fredag är det lagtempo och då vill de placera sig minst topp 10 men helst topp 5 (och blir det så kommer coach Ed att bjuda på fest). På söndag är det linjelopp och håller vi tummarna för att Lauren Stephens hamnar topp 10 vilket i så fall skulle innebära att hon hamar hon bland de 20 främsta kvinnliga cyklisterna i världen samt har en stor chans att få representera USA i OS 2016. Heja, heja!

Inga kommentarer: