tisdag 18 juni 2013

Att simma i öppet vatten

I går kom jag och Mannen iväg på första simningen utomhus. Coachen hade sagt 5 x 100 meter för att känna in skillnaden mellan ute och inne. Kändes läskigt redan när vi kom till sjön. Mannen hängde länge på bryggan innan han bekämpade sin ångest (han har ångest för att det ska vara kallt i vattnet, jag för att det ska finnas hajar/döda människor som flyter upp/stora fiskar/stockar eller något annat hemskt under vattnet).
Det var inte ett dugg kallt i vattnet tack vare våre underbara våtdräkter från Orca. Mina simglasögon fungerade bra och läckte inte in vatten. Men jisses vilken ångest jag hade första gången jag stoppade ner huvudet för att andas under vattnet. Men det gick! Och rätt som det var kunde jag börja frisimma också. Körde mellan två bojer som det var 50 meter mellan. Lagom att börja med. Körde hundringar och hängde en stund på bojen innan jag körde vidare.

Det som var svårt var navigeringen. Jag simmade kors och tvärs hela tiden. Och när jag började tretaktsandas var det helt omöjligt. Då blev det nästan 180 grader helt plötsligt. Nä, nu är det simfokus som gäller under HELA sommaren. Minst tre pass i veckan ner i vattnet och plumsa.
Hittade en video som Mikael Rosén gjort i samarbete med Icakuriren. Där ger han tips, bland annat att man navigerar (förstås) genom att att titta framåt men andas inte samtidigt, det rubbar rytmen. Simma också gärna mot något stort, så jag kanske hade behövt sikta på något bakom bojen på stranden för att lyckas bättre. Ett generellt tips är att navigera vid 6 - 12 armtag om det inte är trångt eller en stökig sjö.
Han tipsar också om de fem P'na när du simmar:

1. Pusta ut under vattnet
2. Huvudet/hjässan ska peka framåt
3. Huvudet ska röra sig i en gigantisk pennvässare (undvik att böja och wobbla med huvudet)
4. Ingen papegojfisk i vattnet - vrid bara på huvudet och inte hela kroppen när du ska andas
5. Bra pace - bara för att du andas åt höger ska det inte ta längre tid mellan höger och vänster arm

Inga kommentarer: