torsdag 9 augusti 2018

Tips för din första Ironman

Jag har varit där jag också, jag vet hur jobbigt det är med osäkerheten, ångesten, tankarna som kommer och går. Men det är dags för min femte Ironman nu och även om jag fortfarande är väldigt nervös så kanske jag kan hjälpa dig att bli lite lugnare.

1. Du tror att du är den enda newbien i Kalmar. Glöm det. Nästan hälften av deltagarna som är i Kalmar gör sin första Ironman. På pre-race mötet på torsdag sitter massor med andra människor som sneglar på resten av gänget och tänker "vad gör jag här, det är ju bara en massa proffs här, ser de att jag är nybörjare".

2. Din träning är gjord. Hetsa inte sönder nu när det ungefär en vecka kvar. Nu ska du gå ner i intensitet och mängd. Alla gör det. Ett missat pass hit eller dit gör ingen skillnad. Colting säger att det är bättre att vara 10 % undertränad än 1 % övertränad. Tänk positiva tankar, gör pass som ger dig självförtroende, roliga pass. Håll igång.

3. Sov mycket, ät bra saker men överdriv inte. Din kropp kan ändå inte lagra på sig all den där pasta du tänker att du ska skyffla in de sista dagarna. Ät som vanligt men lite mer. Ät saker som din kropp är van vid. Gör ingen kolhydratstömning om du inte har testat det innan. Jag gör det aldrig. Jag äter inte heller Vitargo i mängder innan. Jag chillar.

4. Gör en packlista långt innan och se till att du har koll på dina saker. Kanske ska din cykel servas? Har du slangar så det räcker? Kan du fixa en punka (jag vet inte om jag kan)? Vilken energi ska du ha? Vilka kläder? Vad ska du simma i om det blir våtdräktsförbud?

5. Jag rekommenderar dig att vara i Kalmar i god tid. Registrera dig så fort du kan så har du det överstökat. Jag brukar försöka vara nere i Kalmar strax efter lunch på torsdag och då går jag direkt till registreringen. Ta med dig legitimation och gärna den där blanketten man kan skriva ut där det står att man deltar på eget ansvar. Köp en endagslicens om du inte har tävlingslicens (görs på plats).

6. Kika runt i montrarna och tältet, insup stämningen, prata med människor, känn ångesten och förväntningarna på plats. Ta dig sedan till tennishallen för pre-race information.

7 . Fredag - simma på morgonen med andra atleter. Fixa med dina påsar, checka in cykel och påsar. Jag brukar göra det tidigt så jag sen kan ägna dagen åt annat, kanske en tur till Öland, tänka på annat ladda. Och det framgår tydligt vad du ska packa i påsarna så oroa dig inte (röd påse för löpning, blå för cykel, vit för saker du ska ha efter race). På fredag kväll går jag sen och lägger mig tidigt för att kunna vara tillbaka vid min cykel vid 05:30-05:45 på morgonen.

8. Läs mina gamla tips här.

Inspo från mina race reports:
Kalmar Ironman 2013
Kalmar Ironnamn 2014
Copenhagen Ironman 2015
Kalmar Ironman 2016

Inga kommentarer: