måndag 30 juli 2018

Sista mängdveckan och ilska (som för övrigt är OFF TOPIC även om det aldrig kan bli det)

Jag får spjunk. Total spjunk på den här mängdträningen. Det är asjobbigt att motivera sig att träna dessa mängder den sista tiden. Träningen känns som något jobbigt, något som måste genomföras, bockas av. Kroppen är helt konstig, den gnisslar, gör ont på konstiga ställen, känns orkeslös. Jag vet att det är rätt, jag vet att det är den känslan jag ska ha nu men det är så jobbigt. I fredags cyklade jag fem timmar, sen blev det en lugnare dag på lördagen med "bara" 40 minuters löpning. På söndag 3500 meter simning och 40 minuters löpning, i dag skulle det genomföras ett långpass löpning. Coachen skrev 2 timmar och 20 minuter. I mitt huvud ville jag springa 23 km men jag fick nöja mig med 20 km igen. Tredje gången nu. Och när passet var slut var jag helt slut. Satt apatisk på toaletten och visste inte hur jag skulle kunna ta mig till duschen.

Så, nu har jag fått spy ur mig. Jag får hårt påminna mig själv om att JAG och ingen valt detta. JAG vill göra detta för MIN skull. JAG vill komma till Ironman i Kalmar så förberedd jag bara kan och JAG fixar det här. JAG är stark, JAG gör rätt. Det är enligt plan.

Under långpasset i dag lyssnade jag på Katarina Wennstams sommarprat. Jag vill be dig att också lyssna på det. Se till att dina vänner lyssnar, att pappor till döttrar lyssnar på den, ja alla mammor och pappor faktiskt. För vi måste förändra. Vi måste våga.

Just det här sommarpratet väcker så himla många tankar hos mig. Det finns några saker som gör mig extra arg, vissa från podden, vissa från verkliga livet. Here we go:

1. En tjej går till sin lärare för att en kille i klassen dragit henne i håret och knuffat på henne. Läraren svarar "men han gör nog så för att han gillar dig, du vet killar är ju killar". STOPP! Ska vi lära våra tjejer att det är det som är kärlek! Att bli dragen i håret, att någon gör en illa? Att det är OK för "killar är ju killar" och därmed förstår de inte bättre? Och ska vi göra detta mot våra killar, lära dem att det är "rätt" beteende för att uppmärksamhet från tjejer, att killar ska vara lite som grottmänniskor, slå en klubba i huvudet på tjejerna och dra dem i håret hem till grottan. Vill påminna att vi lever i 2018.

2. Det här med våldtäkter där man noga ska gå igenom vilken klädsel tjejen hade, vilka trosor hon bar, hur kort kjol, vilket smink, hur hon kanske eller inte flirtade med killen under kvällen. ALLVARLIGT? Tjejer! Ta på dig vad tusan du vill, när du vill så länge du känner dig bekväm med det och det inte är för någon annans skull. Och männen - om du inte kan hejda dig så är ett bra tips att stänga in dig i grottan som är nämnd under punkt 1. Du behöver nämligen terapi för att kunna fungera i samhället. Och som Katarina säger - "tjejer som vill ligger inte still". Just saying.

3. Jag vet inte hur många gånger jag hört de i min omgivning säga till sina döttrar (vi talar 2018) något i stil med "men om du dansat med honom så hade han kanske kunnat köpa godis till dig?" eller "han kanske hade köpt den där xxx om du gett honom en puss?". Jaha du lilla pappan (eller mamman). Du tycker det är fiffigt att lära din dotter att utföra tjänster som killen vill ha (oavsett om hon vill det eller inte) för att få betalt i saker eller vad det nu är? Ett samhälle där tjejerna utför små tjänster såsom pussar, kramar, dansande, liggande, kanske en avsugning för pengar, saker, gentjänster eller annat. Fint hörrudu lilla pappan. Och by the way, lika fel att uppmuntra sonen till det oavsett om det han som ska utföra tjänsterna eller vara den som "betalar".

4. Någon annanstans hörde jag citatet (kan vara felciterat för jag minns inte exakt) "män är rädda för att tjejer ska skratta åt dem, förlöjliga dem, tjejer är rädda för att männen ska döda dem". Killar som inte accepterar att tjejen inte vill vara med honom. Eller idioter i allmänhet. I sommarpratet berättar Katarina om Hagamannen och andra våldtäktsmän som härjat och där kvinnorna uppmanas att hålla sig hemma mellan 23 och 06. För att vara trygga. Det är kvinnorna som ska ändra sitt beteende alltså. En motsvarande historia är när män blev rånade och i vissa fall dödade när de blev lurade av en liga, de blev erbjudna att köpa sex från minderåriga tjejer och när de kom till platsen där tjejerna skulle finnas så rånades och knivhöggs det. Kanske borde man varna killar att köpa sex från minderåriga tjejer (som är olagligt i sig bör tilläggas) men se där, det händer inte. Vid de sexangrepp som skedde på festivaler var det tjejerna som ombads hålla sig nyktra och klä på sig "rätt" kläder, vid läktarvåld så ber man inte killarna (som det i nästan alla fall rör sig om) att hålla sig nyktra eller hålla sig hemma. Som tjej ska man inte springa med musik i öronen för då kan någon våldta dig. Man ska inte göra si och man ska inte göra så. Mest om du är rädd om ditt liv och vill överleva. Herregud. Jag orkar inte. Vad är det för fel?

Så, nu sätter jag mig tillrätta i stolen och fortsätter att jobba igen. Lite mindre arg och lite mindre frustrerad.

Inga kommentarer: