måndag 11 mars 2019

Kropphets

Jag fick en fråga av en anonym läsare om det här med "mitt nya liv" som jag skämtsamt kallar det - bantar jag? Så låt oss prata om kropphets för en stund.

Snart är våren här och då kommer tidningarna att svämma över av "bli smal till midsommar", "dieten som verkligen fungerar", "hon gick ner 3000 kg på 12 veckor". Vi matas med bilder på instagram på snygga, halvnakna kroppar som i vissa fall är retuscherade till oigenkännlighet eller så är de bara så där snygga. Jag själv fascineras väldigt mycket över snygga kroppar och den kropp som jag har som förebild är stark. Den kan lyfta tungt, den är uthållig, den tål långa tävlingar.

Sen ska jag inte hyckla - det är klart jag vill svassa runt i en tight klänning och höga klackar i en kropp som jag trivs med. Där midjan är en midja och rumpan är rund och fin. Men det viktigaste när jag svassar runt är ändå självkänslan - lyser jag inifrån så är jag skitsnygg, oavsett hur många kilon det sitter på kroppen. 

Så nej, jag bantar inte. Däremot försöker jag hitta en balans i mitt liv. Det senaste halvåret har balansen flugit sin kos till förmån för vin flera gånger i veckan, ostbågar varje dag, trerätters ibland fem dagar en vecka, chips på hotellrummet och så vidare. Inte så värst bra om jag dessutom ska jobba stenhårt och gärna träna lite nu och då. Och så mitt magsår/järnvärden/hjärtat. 

Balans för mig är att hitta rätt mängd av mat, träning, jobb, återhämtning, sömn, kärlek. 

Eftersom detta inlägg handlar om kropphets så säger jag bara - livet är för kort för att dricka dietshakes dagarna i ända eller knapra vitkål som enda föda för den delen. Ja, jag kan tänka mig att gå ner några kilo till den vikt jag hade i somras, ja jag kan tänka mig att "offra" några påsar ostbågar i veckan och framför allt vindrickandet i tid och otid ska jag överge. Men jag tror på långsiktighet - att hitta en modell som du faktiskt kan tänka dig att hålla i 10 år framåt. En modell som ger dig flexibilitet när det behövs men också struktur de "vanliga" dagarna. Där du funderar över varför du äter, vem du äter för och känner efter vad just din kropp behöver. Ingen kropp är den andra lik. För mig fungerar det inte att gå på en "kick-start" med 400 kalorier per dag för att "chocka" kroppen. Då kan jag inte umgås med någon, jag kan inte jobba och jag kan framför allt inte träna. Ovärt. 

Har hittat en fantastisk sida med kul fakta. Där hittade jag den här bilden.
Och 5 faktorer som påverkar fettförbränning (i stället för kvällsblaskans utrop om punktförbränning):
Sluta hetsa, att vara överviktig betyder inte att du är ohälsosam, du kan vara d*ävligt ohälsosam trots att du är smal, älska din kropp du blir snygg då, hitta en balans som fungerar för just dig, ta hjälp om du behöver det (men då från utbildade människor som tänker långsiktigt och inte pengar in för dem).

Så här är jag med en öl i handen på Aruba i full fart med att njuta av livet. Ja magen kanske inte är platt, inget sexpack syns, tuttarna kanske har haft en annan form förut, låren är ju inte supersmala trots att jag försöker knipa ihop dem men hej - jag är ju fan snygg ändå!

Inga kommentarer: