lördag 6 september 2014

Intervju med multisportaren Magnus Wembrand

Hej hej Magnus!

Du är en cool multisportare som ägnat dig åt multisport innan vi vanliga Svenssons ens visste vad multisport var. I helgen samlade du ihop ett lag för att delta i SM för Adventure Racing - Stockholm Extreme - tillsammans med ditt lag "Team Happy Homes powered by Alfort&Cronholm".
 
Bilder märkta SE kommer från Stockholm Extrems facebooksida.
 
Nedan bild på laget, från vänster Anders, Åsa, Magnus och Christer (SE).
Vi börjar med själva tävlingen - vad är det som lockar i Stockholm Extreme?

Kontrasten mellan storstadspuls och naturen – det är en tävling som innehåller mycket fart.
 
Ni är fyra personer i ett lag, hur ska man tänka när man sätter ihop laget? Vad är viktigast?

Det viktigaste är att man fungerar bra i gruppen. Sen måste alla kompetenser finnas såsom navigatör och logistiker. I vårt lag lyckades vi bra med mixen.

Om jag förstått det rätt så fick ni lite "hintar" innan om delar som ingår i tävlingen men grejen med multisport är ju att du ska vara förberedd på att vad som helst kan hända. Hur såg era förberedelser ut individuellt och tillsammans i laget?

Min individuella uppladdning var inte speciellt bra med tre veckors sjukdom innan. Tre veckor innan tävlingen formerades just det här laget då det är en ny konstellation. Vi hann därför inte med fler än två träffar där vi tränade och pratade ihop oss. Alla är dock vana multisportare och vet vad som krävs på tävlingar.

Anders i vårt lag har gjort många långa tävlingar innan och skötte logistiken innan med noggrann planering i excel-ark. Åsa satte ihop matschemat med påsar – när vi ska äta och vad vi ska äta vi vilket fungerade bra. Energi under loppet är en av de viktigaste delarna. Vi checkade av material, det framgår i PM vad man måste ha med sig ex mat, kläder, kajaker, cyklar.

Jag och Christer har tävlat ihop förut och känner varandra bra, Anders och jag har tränat ihop en del. Åsa är en helt ny bekantskap men efter en sådan här tävling kommer man varandra väldigt nära och känner varandra utan och innan.

Berätta om själva tävlingen, hur gick den till, vad gjorde ni?

Vi startade vid Karlsbergs slott på lördag eftermiddag med tre prologer – första med SUP (paddla på en typ av surfbräda) och militär hinderbana, den andra var stadsorientering och den tredje parkorientering. Det var omstart var 40:e minut och lagens loopar var lite olika.
Efter det mat och vila fram till 18:00 då det var omstart och vi skjutsades med buss till Nynäshamn.
Första riktiga delen var paddling i 2,2 mil (bild ovan från SE) följt av MTB i 2 – 3 timmar och löporientering innan vi kom till nattvilan vid 02:00. I den här tävlingen är det obligatorisk vila för alla. Vi satte upp tält, åt mat och försökte slumra till klockan 05:00 då det var dags att förbereda nästa moment – swimrun i 3 timmar som startade klockan 06:00.

Efter en magisk swimrun väntade MTB på Sörmlandsleden i 2 – 3 timmar, löporientering i 40 minuter där vi också blev hänvisade till s k short course då vi missat gränsen med 5 minuter. Vidare med MTB till Flottsbro slalombacke där vi tryckte i oss ostkaka för att få energi till sista etappen.  

Tävlingen avslutades med paddling till Bromma (ca 2 timmar), löpning till Mornington Hotell och trapplöpning till sjätte våningen där vi gick i mål efter 22 timmar och 23 minuter (bild ovan SE, bild nedan Helen Wembrand).

Ni tävlade i över 22 timmar, hur hanterade ni trötthet, irritation, skador och negativa tankar i laget?

Det fanns inga negativa tankar, vi försökte hela tiden hitta glädjen i det vi gjorde precis just då. Alla var väldigt positiva. Den enda skadan vi hade var en bristning i en vad men det kunde vi hantera.

Att fatta beslut är svårt i tävlingssammanhang när adrenalinet pumpar och hjärnan är seg av trötthet, hade ni kommit överens redan innan om spelregler, beslut eller annat som ni kunde luta er mot under tävlingens gång?

Vi hade som målsättning att ta oss runt banan och att ha roligt. Vi var också överens om att OM någon behövde bryta så skulle resten av laget fortsätta ändå. Anders var lagkapten och också den som fattade alla beslut under tävlingen.

Vad var jobbigast under tävlingen?

Sista kvarten på sista paddlingen var mentalt jobbig, det var alltid en bro till eller en krök till som skulle passerar och energin började bli låg.

Vad var roligast under tävlingen?

Helheten, euforin över att få delta och klara hela banan, all publik och supporters som hejade på oss.
Vad lyckades ert lag bäst med? (Bild ovan Frida Ahlén.)

Hitta glädje och motivation under hela loppet. Att uppfylla målet att ha roligt och nå hela vägen in i mål.

Vad kunde ni ha gjort annorlunda?

Vi hade kunnat fixa växlingarna snabbare och också ha tränat på snoddning (en lagmedlem drar den andra med hjälp av en snodd/ett snöre) i kanot.

Multisport verkar vara den ultimata sporten för prylnördar - om en läsare känner sig sugen att testa multisport, vad behöver man ha för prylar?

Börja enkelt med en MTB, löparskor och kanske en stabil kanot/surfski. På många tävlingar kan man också hyra kanot. Krångla inte till det.

Hur ska man lägga upp sin träning för att bli en bra multisportare?

Allsidig träning – variera mellan löpning, cykel och paddling. Du behöver inte vara en raket utan fokusera på att vara uthållig och mentalt stark. I adventure racing är det också viktigt att fungera i grupp, att vara en lagspelare.

Och till sist - har du funderat över vad du vill göra som nästa utmaning?

Jag vill gärna göra en lång tävling, 2 – 6 dygn och hoppas det blir något tillfälle till det som ligger rätt i tiden. Jag har också som mål att vinna H45 i  Åre Extreme Challenge 2015 och att göra Ö till ö igen (även andra swimrun-tävlingar). Nästa år kommer jag också att ha en egen swimrun-tävling i Hofors som jag planerar för fullt förutom den multisporttävling som jag anordnat i Hofors de senaste sex åren (Vendator Hofors Adventure Race) som jag givetvis vill fortsätta att utveckla.

Tack för det skäggfarbrorn och fortsatt lycka till med träningen!

Inga kommentarer: