tisdag 12 augusti 2014

Tips inför Kalmar Ironman 2014

Hela triathlonvärlden bubblar av Ironman-feber, det är planer hit och dit, funderingar över väder, vilka kläder ska man välja. Min plan för Ironman är väldigt suddig och oklar men jag kan konstatera att det är betydligt lättare att ha ett hum i år jämfört med förra året då det var mitt första Ironman-år och jag dessutom haltade omkring med stukad fot (och stukat självförtroende).

Jag kommer ihåg hur jag desperat letade efter information om Ironman innan jag skulle starta så jag skriver ner mina tankar, hur jag tänker innan, under och efter loppet. Hela min berättelse från loppet kan du hitta här. Jag kan ha glömt något viktigt så använd inte mina tips som fan läser bibeln... :)

Innan
Jag försöker gå i bra skor på jobbet, dricka mycket vatten, äta ordentligt, sova bra. Har skrivit en lista med saker jag ska packa så jag slipper fundera över det. Har hellre med mig för mycket saker än för lite så jag har lyxen att välja dagen före vad jag ska tävla i.

Se till att läsa igenom Athlete Guide, det står mycket bra i den. Fixa cykeln så den är i tipp-topp-form.

Torsdag
Jag och Mannen åker ner på torsdag för att hinna registrera oss, kika på allt som finns på mässan som man behöver men som man inte visste att man behöver. Till registreringen behöver du ha med dig legitimation, triathlonlicens (eller så köper du en endagslicens på plats för 170 kr men du måste ändå tillhöra en triathlonförening som tillhör Svenska triathlonförbundet) och waivern som du också har undertecknat (finns att skriva ut här). När du registrerar dig får du åkbandet som gäller för hela äventyret, ditt race nummer, alla påsar du behöver (förra året behövde du säga till om special needs påsen, ta en sådan för säkerhets skull), klisterlappar, simmössa och kanske en väska (det fick vi förra året i alla fall).

Givetvis går vi på pre-race meeting som är klockan 18:00 i tennishallen. På pre-race mötet går de igenom alla regler som gäller, det är också dagsfärsk information om ex täckta hjul, vattentemperatur och annat som är bra att veta. Och så påminner de om att INGEN får cykla på Ölandsbron förrän på tävlingsdagen, om de kommer på en tävlande som provcyklar där innan blir denna diskad.

Efter pre-race mötet är det pastabuffé som är gratis för alla triathleter (går att köpa biljetter för icke deltagare vid mässan). Kaos som vanligt när det är buffé men helt OK mat. Kul att sitta och småsnacka med andra nervösa människor.

Fredag
På fredag morgon klockan 07:00 är det provsimning av delar av simbanan. Observera att provsimningen utgår från den gamla starten, dvs inte den nya! Det är förbjudet att simma i hamnen före tävlingen. Kolla gärna efter riktmärken på simningen, om det blåser är det svårt att se bojarna och det kan vara bättre att ta sikte på något träd, en brodetalj eller annat.

På fredag ska du också checka in din cykel och dina påsar. Se mer info om påsarna längre ner. När du ställer digi i kön för incheckning, knäpp fast hjälmen och sätt på dig ditt racenummer. När det är din tur kontrolleras hjälmen och bromsarna, man kommer också att fota dig tillsammans med cykeln.

Cykeln ska ställas på ditt nummer, trä över påsen du fått och gå sedan runt för att se vart du kommer in från simning, vart tältet för ombyte är (jag försökte komma in hos killarna förra året men fick inte, surt), vart cykel ut, cykel in och löp ut är. Du är ju ganska virrig när väl tävlingen startat så det är bra att vara säkert på sånt här innan.

Resten av fredagen är det bara att slappa, äta, fokusera och gå och lägga sig tidigt förstås.

Blue och Red påsarna checkas in på fredagen men du har full tillgång till dem hela tiden utifall du glömt något. Kolla noga vart dina påsar hänger, det är många påsar där på lördagen när du ska ta din....

Blue som i bike
I blå påsen lägger du ner det du behöver för cykelturen, cykelskor (om du inte satt fast dem på cykeln i pedalerna), extra energi, kläder om du ska byta, strumpor, hjälm, glasögon, klocka. Ja, allt du kan tänkas behöva på cykel och som inte redan sitter på cykeln.

Red som i run
Löparskor, ev kläder om du ska byta om, keps kanske, energi, ja vad du nu kan tänkas vilja ha. Se till att det är lite ordning och reda i påsen så du slipper böka runt så mycket.

White som i Gear Bag
Den här påsen kan du packa men den lämnas inte in förrän vid simstarten, här lägger du saker/kläder som du vill ha efter målgång. Kanske en varm tröja, torra kläder, telefonen.

Special needs påsar
När du har cyklat Ölandsloopen och är tillbaka i Kalmar samt vid aid station 7 (Sveaplan) har du möjlighet att ha egna påsar med saker du kan tänkas vilja ha då. Förra året hade jag lagt i en jacka som jag lämnade in och som jag kunde ta när jag sprang förbi Sveaplan sista varvet. Det är kanske fiffigt att lägga något smarrigt där som du kan se fram emot? Eller vaselin, tejp, energi, tröja, jacka mm.

Lördag
Vid 05:00 öppnar transition area där din cykel står. Gå dit för att dra av plasten, kolla så allt är OK, lägg dit flaskor om du inte gjort det innan, kanske en extra smörgås eller nåt annat. Gå mot simstarten i god tid, du ska lämna in din Gear Bag och det kan vara stökigt.

Börja dra på dig våtdräkten, ha gärna vaselin på utsatta ställen såsom nacken. Vissa har också vaselin vid ärmslut och vrister för att snabbare få av sig dräkten efter simning. Se till att ha med dig mössan du fick, simglasögon och ev öronpluttar. Ett bra tips är att ha simglasögonbanden under simmössan utifall du får en spark av någon "kompis".

Simning 07:00 - 07:15 (06:55 för proffs) 3,86 km
I år är simstarten något annorlunda, du får seeda dig själv och ställa dig i den grupp som motsvarar din simtid. När du går i vattnet registreras din starttid. Det är också bara en loop i stället för två vilket jag tycker är bra. Ta det lugnt! Det är en lång dag! Du vinner inget på att hetsa här, däremot kan du förlora allt på att trötta ut dig mentalt så här tidigt på dagen! Försöka njuta av vattnet, av att äntligen få vara på väg. Reptid på simning är 2:20.

T1
Det finns funktionärer som hjälper dig ur vattnet, var försiktig du kan vara yr efter allt simmande. Ta en mugg vatten, ta din blåa påse och spring in i tältet. Du får "cabba" ner din våtdräkt men inte ta av dig den innan du är i tältet. Andas, byt om till cykelgrejer, tänk efter en gång till om du har allt med, lägg i våtdräkt och resten av simprylarna i den blåa påsen och spring till din cykel. Du måste ha lämnat T1 senast 09:45.

Cykel 180 km
Ta det lugnt! Försök få i dig mycket vätska och energi under de första 20 minutrarna på cykeln! Du har förlorat en hel del energi på simningen även om det kanske inte känns så. NJUT när du cyklar över Ölandsbron, det är mäktigt!

Första delmålet är Degerhamn, då är det dags att cykla till andra sidan av Öland och få vända uppåt. Det är mycket folk på Öland som hejar, i varje buske står det någon som ger dig energi, så underbart. Loopen på Öland är 122 km, in i Kalmar igen, runda rondellen och iväg på 58 km till. Förra året kändes dessa kilometrar evighetslånga, det är mitt ute i ingenmansland, ibland knölig asfalt och allmän segt. Men det är bara att bita ihop.

Du har max 10 timmar på dig på sim + cykel och du måste ha kommit tillbaka från Öland senast 14:55. Det innebär att om du tagit max tid till simning så kommer du iväg från T1 09:45, då har du 5 timmar på dig att cykla 122 km för att klara Ölandsrepet och sedan 2,5 timmar för att cykla 58 km. Klockan 17:15 måste du ha avklarat cyklingen.

T2
Äntligen får du parkera cykeln! Gör det och hämta sedan din röda påse, byt skor och ev kläder. Lägg cykelgrejerna i röda påsen och dra ut på löpning.

Löpning 42,2 km
Äntligen! "Bara" löpning kvar nu! I år får vi springa igenom Kalmar det första vi gör, underbart! Sen är det tre varv, för varje varv får du ett band och när du samlat in alla band får du vika in på mållinjen. Var smart under löpningen! Det finns vätskestationer var 2 - 3 km, använd dem! Det finns chips och cola där, supergott!

Du har totalt 16 timmar på dig att klara Ironman så om du använt hela sim och cykeltiden har du 6 timmar till att springa 42,2 km.

MÅL
Och när du äntligen är i mål, njut! Ta emot publikens jubel! Du får en personlig assistent som hjälper dig efter målgång. Han/hon leder dig till målfotostället, ser till att du får din Gear Bag, visar var det finns isbad, sjukvårdstält, vart finisher t-shirt ska hämtas och framför allt vart det finns PIZZA. Himmelriket! Njut, ät länge, prata, fota, var stolt! Sen ska du hämta ut dina påsar och cykel, du behöver ditt racenummer och chip för att göra detta.

När alla triathleter gått i mål är det fyrverkeri, missa inte det (ca 23:15). Det är fantastisk stämning på torget. Sov. Om det går.

Inga kommentarer: