torsdag 12 december 2013

Marklyft

Denna grund till allting bra. Typ Big Bang. Det ser så lätt ut och ändå är det så svårt att göra tekniskt korrekta marklyft. Jag skulle gärna vilja åka på teknikläger och nöta in korrekta marklyft men i brist på det så länkar jag och tipsar om bra ställen du kan läsa för att förkovra dig i ämnet.

Marklyft involverar stora delar av din kropp och det är den övning som du kanske behöver stärka dig i mest för att klara vardagen på ett bra sätt (hur många gånger lyfter du inte upp saker/ungar/djur från golvet varje dag). För löpare rekommenderas marklyft för att styrkan i framför allt baksida lår gör att du kan skjuta ifrån i ditt löpsteg bättre. Och så är det coolt att kunna lyfta tungt. :)

Hur gör man då?

1. Ställ dig nära stången ungefär axelbrett. Stången ska i stort sett nudda dina underben.

2. Fatta stången antingen med mixed grepp (en överhand och en underhand) eller vanligt grepp.

3. Brösta upp dig, dra tillbaka axlarna, dra ihop skulderbladen, aktivera mage/rygg, spänn kroppen, dra in luft, blicken skall vara fäst några meter framför dig (undvik att titta i taket).

4. Tänk att första delen av lyftet bara är ben, ben, ben, ben. Ryck inte upp stången utan låt det bli en smidig rörelse uppåt. Dra stången nära underben och lår, sträck benen och höften fullt ut. Armarna bibehålls raka under hela lyftet. Tänk också på att ha ryggen rak under hela lyftet. Det kan också hjälpa att tänka att du ska pressa fötterna genom golvet. Stången skall dras uppåt/bakåt, om du skulle missa att få med dig stången ska du ramla bakåt i lyftet.

Här kommer några länkar till bra sidor gällande marklyft.

Sofias marklyftsskola del 1
Sofias marklyftsskola del 2
Mareks guide
Styrkelabbets guide till marklyft
Därför får du ont i ryggen av marklyft

Inga kommentarer: