torsdag 18 april 2013

Skotest

Brukar alltid snegla med ett öga på skotest, speciellt när marathon.se publicerar sitt skotest som jag upplever som trovärdigt. Jag har mina trotjänare som jag hållt hårt i år efter år (givetvis byter jag ut dem men alltid mot samma märke/typ), Asics Nimbus. Som plåster på såren fick jag även ett par Asics Trainer från Springtime, dessa ska jag använda på snabb-pass. Så hur står sig dessa skor i testet?
Marres skor
Asics Nimbus 14 får 8 av 10 stjärnor. Omdöme: bra dämpning, ombonad skön passform, bra distanssko och på minussidan ligger prisnivån (1900 kr). Skillnader från förra årets modell är att man vågat sig på en sänkning av skon 1 mm och att snörningen är annorlunda. 13 mm häl/tå-dropp på damskon, vikt damskon 247 g. Nimbus är en sko för dig med neutralt löpsteg.

Asics Trainer 18 får också 8 av 10 stjärnor. Omdöme: bra allroundsko med mycket känsla, funkar bra som tävlingssko. Hälkappan upplevs av några som för hård, likaså förstärkningsbanden på ovansidan av skon. I årets modell är yttersulan av ny design vilket ger ett effektivt steg och en bra grepp även på dåligt underlag. Trainer är en lättviktssko med lätt pronationsstöd. 10 mm häl/tå-dropp, 220 g väger damskon, prisninå 1600 kr.

Bäst i test
Asics Kayano 19 får bäst i test, 10 av 10 stjärnor, precis som förra årets modell. I år är skon lättare än någonsin (263 gram damsko, 25 g lättare än förra årets modell), häl/tå-droppet är 10 mm. Känslan är att årets sko är hårdare och "svarar" bättre, mycket löpkänsla och en sko som räcker länge. Den har en ny överdel och ett nytt koncept för att ge mer stadga (Guidence Trusstic). Priset ligger på 2000 kr. Som minus nämns att denna sko vänder sig till den vana löparen, tyngre löpare bör kika på andra modeller.

Skon som får näst bäst i resultat är Saucony Guide 6. 9 stjärnor av 10 möjliga. Det är skon för dig med lätt till måttlig pronation. Skillnader från föregående modell är yttersulan samt 1 mm tjockare mellansula. Skon får plus för att den är stabil och dämpad för varierat tempo men det råder delade meningar om hälkappan här också. 252 gram väger damskon, ingen uppgift om häl/tå-dropp, pris 1400 kr.

Sämst i test
Experterna är eniga - den här skon bör inte ens kalla sig löparsko. 1 stjärna av 10 får den här lågprisskon som heter Kalenji Ekiden. Det bästa med skon är att enda stället som säljer den (sportaffären Decathlon) varnar och ger som råd att max springa 30 minuter en gång i veckan i dessa. Testarna tycker att de är för plastiga för att ens använda som promenadsko. Pris 195 kr, vikt 235 gram.

Inga kommentarer: