tisdag 1 juni 2010

Juni har startat

I dag är det juni - sommaren är här på allvar! I juni ska det springas mara och det ska cyklas Tjejvättern. Som vanligt inför tävling känner jag efter lite för mycket och just nu säger hypokondriker-Marre att foten värker (gamla krigsskadan sedan några veckor), huvudet spränger och näsan rinner. Läste också om förra årets maravecka då jag skadade foten på söndagen och höll på att ställa in maran helt och hållet. Varför är det så här varje år? Det är som att kroppen ska trilskas så att den kanske eventuellt ska slippa springa 42 kilometrar....

Nu börjar laddet på riktigt inför lördag. I går sprang jag en kort sväng på lunchen och cyklade på kvällen. I kväll ska jag köra BodyPump men vara rädd om benen (och kanske fega på resten också). Ska förresten motionera benen genom att shoppa avslutningskläder till barnen så de får motion ändå. Speciellt när dottern ska in i tusen och en affärer innan hon kommer på att den första kjolen hon provade faktiskt var den bästa.....

I morgon onsdag blir det ca 4 km löpning, torsdag och fredag vila och sen smäller det!

Själva loppet blir som vanligt - jag joggar lugnt mellan vätskekontrollerna och går några steg där. Det ska jag försöka hålla i ända till 28 km, precis som jag brukar. Sedan blir det troligtvis promenad på Södermälarstrand, Västerbron och joggande på Norrmälarstrand. Resten handlar bara om att orka ta sig framåt.

Jag har också en oro över rep varje gång.

Start 14.00
Rep 1 vid halvmarathon på Gärdet senast 17.00
Rep 2 vid 28 km Strandvägen klockan 18.00
Rep 3 vid 31,8 km Södermälarstrand klockan 18.35
Rep 4 vid målet klockan 20.00'

Jag har alltså nästan 3 timmar på mig till första repet, innebär 8,5 minuter/kilometer. Mitt mål är att orka springa i snitt 7 minutersfart fram till halvmarathon (samma som årets varv). Då bör klockan vara ca 16.40.

Då ska jag avverka 7 km på 1 timme och 20 minuter dvs gå-fart (11 minutersfart). Om jag fortfarande håller ångan uppe och kör 8 minuterfart fram till rep 2 är jag där 17.40, dvs med 20 minuters marginal.

Nästa rep 3 km bort - dit har jag då 55 minuter att ta mig till. Borde vara där senast 18.10.

Sista 10 km kan jag alltså gå i 10-minutersfart och ändå hinna komma in 19.40.

Årets mantra blir - ta det lugnt du hinner! Försök hålla jämn fart utan att sick-sacka för mycket, stanna och drick vid varje vätskekontroll, håll ut till 28 kilometer. Det fixar jag! Efter 28 kilometer bestämmer kroppen i vilken takt den vill ta sig framåt. Och om det känns OK, försök köra 4 kilometer till för då är det BARA en mil kvar. En mil är ingenting! Dessutom en mil utan stress. Piece of cake.

Om jag behöver få fart under fotsulorna kan jag tänka på ormen jag sprang på under gårdagens orientering....

1 kommentar:

Anna sa...

Jag ska heja på dig på lördag, go Marre! Och det där med shopping tillbarn, hujedamig vad det måste vara pannbensbyggande;)