tisdag 27 november 2012

Marre förklarar A1 och sånt

Kanske kikade ni också på Vinterstudion i helgen, precis som jag. Och det var ett himla tjat om bokstavs- och nummerkombinationer. Vad betyder det där egentligen och har jag som motionär nytta av det?

Grundkursen är att det finns flera nivåer för träning, jag försöker förklara nedan vad de innebär. Det finns också fler "halvnivåer" men vad tusan, lite får ni googla själva. :)

A1
Du tränar med en puls på 60 - 75 % av din maxpuls. På Borgskalan ligger du på ungefär 9 - 12. Känslan ska vara lätt, du ska kunna småprata med en kompis. Kroppen tar största delen av energi från fettet i blodet. Här kan man ligga länge, ex långpass på löpningen. Gärna längre pass, över 90 minuter. Kroppens förmåga att nyttja fett som bränsle tränas, likaså ökar förmågan att återhämta sig snabbt. Skelett, ligament, leder och senor stärks för att klara långvarig belastning. Nyckelpass för att bygga upp sin kondition.

A2
75 - 85 % av maxpuls, på Borgskalan ungefär 13 - 14. Du är något ansträngd. Kroppen använder mest glykogen som energikälla men även fettet. Hårdare löpning, kanske fartlek, snabbdistans.

A3
85 - 90 % av maxpuls, på Borgskalan ungefär 15 - 17. Du är ansträngd. Kan inte arbeta en längre tid här. Kroppen använder i stort sett bara glykogen som aenergikälla. Typisk intervallträning, hjälper kroppen att höja mjölksyrenivån.

A3+ och An (anaerob)
Överkurs för en "vanlig" motionär. Träna runt eller på max. Mjölksyran sprutar ur öronen. Kräver lång återhämtning.

Här kan du räkna ut dina pulszoner.

Hur ska jag då träna? Ja, inte vet jag. Min teori är att det här är väldigt personligt och beroende på vad du har för mål. Jag är en bekvämlighetsmänniska och glömmer bort att utmana mig själv. Jag ligger därför väldigt mycket i A1 och kajkar runt. A2 är jag nästan aldrig i medan A3 är mina intervall/kvalitetspass (ex löpning). Tidigare rön sa att man ska ligga 85 % av tiden på A1 och resten av tiden på de andra nivåerna, de nyare rönen säger att du ska fokusera mer på högre än A1.

Anna Haag som nu är sin egen tränare, har lagt om sin träning för att ligga mycket mer på A2 där hon tidigare nästan inte legat alls. Se diskussionen här. Dock har kritiker varnat henne för de tvåtimmars-pass hon kör i A2 då de sliter hårt och kräver längre återhämtning.

Det jag verkligen försöker efterleva är periodisering av träning, att varva medel, lugna och hårda veckor för att få en bra återhämtning i träningen men försöker också tänka i zoner så gott det går. Även om du inte slaviskt följer siffer/nummerkombinationer i din träning, är pulsen ett ovärderligt verktyg för att utvecklas. Och för att snabbt upptäcka om något är fel (ex begynnande förkylning).

Och jag kan ha FEL så rätta mig gärna i kommentarerna. :)

Inga kommentarer: