tisdag 27 maj 2014

Tips inför Stockholm Marathon

OK peeeps. Träningen är gjord, den bästa veckan är här då du bara förvaltar, laddar, äter och fiser. Typ. Jag har sprungit Stockholm Marathon sex (?) gånger nu och hoppas jag fått med mig något från dessa lopp.

Träning sista veckan
Jag brukar springa ett pass på ca milen en vecka innan, i den passet lägger jag en fartökning i mitten för att känna på benen. I helgen gjorde jag inte det då jag kände mig hängig. Låt kroppen styra. Jag lägger också ett par korta pass i veckan där jag bara håller igång benen. För övrigt tänker jag på att trappa ner på träning och framför allt undvika att belasta benen hårt i ex styrketräning.

Mat
Jag vet inte om det är för att jag är Norrlänning men jag brukar inte krångla till saker. Visst, ät lite extra i veckan men framför allt - ät saker som du är van vid. Kroppen kan ändå inte tillgodogöra sig extremt mycket kolhydrater som sparas för lördagen så var lite relaxed. En pastamiddag på fredag mest för att det känns bra.

Sömn
Jamen JA! Det viktigaste enligt mig! Försök sova ordentligt veckan innan, sista natten kan bli lite si och så. Fast så här gör ju jag alla veckor om året.... :)

Dagen D
Hämta gärna ut nummerlappen innan lördagen om du kan, det kan inte jag så jag är där i god tid, gärna vid 10:00. Då har jag ätit frukost hemma så gott det går. Undvik att gå omkring på mässan så mycket, insup stämningen och njut. Jag försöker äta en gång till innan start, kanske pastasallad, kanske bröd och ägg. Kissar gör jag alltid en miljard gånger....
Loppet
Starten går vid 12:00. Att stå på gatan och vänta på starten är nervöst. Det är då alla konstiga frågor dyket upp i huvudet "varför, varför, varför??????". Men när du väl får springa förbi mattorna är det bara att njuta. Försök ta det lugnt och häng inte med i toktempot som vissa gör. Om du vill hålla en jämn fart så häng på en farthållare från början, de är grymma!

Första kilometrarna rullar bara på, benen är lätta, det är mycket folk överallt. Söder Mälarstrand avslutas i Västerbron som är mångas fasa men ärligt talat, den är inte så farlig. Sträck på benen nerför, bromsa inte. Norr Mälarstrand kan vara något trist (tycker jag) men det här är ju bara transport, maran har inte börjat än. Njut när första milen är avklarad och gå glad in i nästa mil. Gneta på genom stan, tänk att när du är här nästa gång är du nästan i mål. Glöm inte att dricka hela vägen, från början!

Sväng förbi Stadion och tänk inte ens tanken att du ska svänga in här. Fortsätta ut mot Gärdet och passera halvmaran. Fira. Nu kan det kännas tungt, du börjar bli trött men har halva kvar. Tänk inte så! Tänk hela tiden i små, korta delmål. Kanske till nsäta vätskekontroll, till nästa kilometer, till nästa backe. För det är några backar där borta mot Djurgården där det är jobbigt men bit ihop, små korta steg, trippa fram.

Jag brukar säga att en mara börjar vid 28 km så när jag passerat Skansen på väg in mot stan igen så är det mitt startskott. NU börjar det. Det kanske börjar göra ont någonstans, skava, jobbiga tankar. Skjut undan det och fokusera framåt. Här gäller det verkligen att tänka en kilometer i taget, kanske ser du någon snygg rumpa du kan följa? Söder Mälarstrand tar ju aldrig slut det här varvet. Men fortsätt jobba. Över Västerbron, kämpa på. Tänk att när du klarat av Norr Mälarstrand så är du praktiskt taget hemma. Ynka fem kilometer kvar (ish). Om du har krafter, öka. Ta de sista knixarna och kom in på Stadion jublandes, sträck upp armarna i skyn och ta emot publikens jubel. Njut!

Efter loppet
Se till att byta till torrt så fort som möjligt, ät något, drick, njut igen. Fota medaljen och lägg upp på instagram/twitter/facebook. Klart.

Stort lycka till nu! Och hörru vädret, skärp dig!

Inga kommentarer: