måndag 12 maj 2014

Tips inför Göteborgsvarvet

Ska du springa Varvet på lördag? Grattis! Här kommer lite onödigt info och kanske eventuellt något du kan plocka med dig inför folkfesten.

Bakgrund
Visste du att Varvet är världens största halvmarathon? Galet! 64 000 anmälda löpare, 55 ställen där det spelas musik och en massa pubilk. Det här blir mitt åttonde lopp i följd, min bästa tid är 2:06:30 och sämsta 2:37:36. I år vill jag komma under 2:15.

Sista veckan
Nu är träningen gjord, hör du det! No more pain! Håll inte på att krångla med en massa tömningar (då menar jag kolhydratstömningar, att bajsa går bra) och sånt om du inte gjort det förut. Ät som vanligt, sov ordentligt, ladda. Jag har sällan Varvet som mitt huvudmål utan som ett delmål mot Stockholm Marathon vilket innebär att jag inte sparar benen tokmycket men trappa ner, undvik hård styrka från onsdag åtminstone, kör ett par pass i veckan då det sista med fördel kan vara på fredag morgon och då lätt jogg med några stegringar/ökningar.

Nummerlapp
Hörrni, det är galet lång kö till nummerlapparna på lördag förmiddag. Antingen är du där supertidigt på lördag morgon eller allra helst hämtar du ut nummerlappen på fredag kväll. Du kan du gå i lugn och ro och kika på mässan, köpa något roligt, snacka skit.

Fredag kväll
Jag laddar alltid med pasta dagen innan. Alltid. Det är nog bara psykologiskt men för mig funkar det. Sedan ser jag till att jag har allt packat och klart, fixat med nummerlapp och annat, går och lägger mig tidigt (som resten av året dagar).

Lördag - raceday
Vaknar (nähä?), äter så mycket frukost jag kan (brukar ha lite svårt så här på tävlingsdagen), dricker lagom mycket vatten, hoppas på att få sitta brevid någon kändis när jag tar spårvagnen till Slottsskogen (har bara lyckats en gång och då var det Musse, alla andra gånger har Mannen trängt sig ner brevid mig och han är inte speciellt känd). Spar på benen, gå inte runt så himla mycket, sitt och njut av stämningen. Fyll på med energi, kanske en sallad, macka eller något annat. Fixa det sista med kläderna, lämna in saker om du tänkt göra det, ställ dig i bajamaja-kön. Ladda.

Start
Startgrupperna sträcker sig från 13:00 till 16:00, alltid lika roligt att se när eliten drar iväg. Alltid lika ångestfyllt att behöva vänta tills det är min tur. Se till att gå in i din fålla i god tid. Det är mycket folk överallt. Ta med en vattenflaska att sippa på om det är varmt. Kissa i skogen.

Loppet
21,1 km. Alldeles lagom. Försök hålla igen i början, de där första kilometrarna i Slottsskogen kan lätt gå för fort när alla är ystra som kalvar på grönbete. Ta det lugnt. Hitta ditt eget tempo. Strunta i alla andra. Om det blåser så är första bron, Älvsborgsbron, kanske inte så kul men se till att lägga dig bakom någon lagom stor person och trippa på. Se fram emot bandet som spelar på andra sidan bron, det är alltid rockfest där! Nu har du gjort mer än en fjärdedel av loppet.

Där på andra sidan upplever jag att det är lite halvtråkigt, i alla fall har det varit det när de har byggt och fixat, förhoppningsvis är det bättre i år. Se fram emot TV-kameran vid 10 km, le. Trippa vidare, det känns som om den här sidan älven aldrig tar slut, det är en hel del uppåt fram till nästa bro, Götaälvsbron. Den här bron är inte så lång men desto brantare. Håll i, det är massor med folk här så heja, klappa, skratta hela vägen upp för sen kommer nedförslutet och du är på väg in på Avenyn. Höjdpunkten! Du har nu passerat 15 km.

Avenyn, alltså, det är stämning det. Alla hejar, skriker, vinkar och är det fint väder sitter alla de andra och dricker öl medan du sliter. Återigen tänker du vem är det som lurat mig att springa i stället för att dricka öl?

Längst upp på Avenyn vänder vi och springer nerför (ja, det är uppför hela vägen på Avenyn), rundar Lilla London och det är bara slutspurten kvar. Tror man, för det är jäkligt långt kvar från Avenyn faktiskt. Ta det lugnt på den där tråkiga raksträckan fram till att du äntligen får korsa vägen. Just den bron är trixig och trång. Visa hänsyn och respekt, springer du lite långsammare, håll till höger.

Och vet du, nu är det bara slutspurten kvar! Det är uppför, uppför, uppför, men långt där borta ser du målet. Det kommer närmare och närmare. Det är massor med folk överallt, alla hurrar och ropar. Euforin är total! Spring om några, sola dig i glansen och spring in i mål.

21km_karta_140218
Efter loppet
Medalj, bananer, kaffe, massage. Allt finns bara du orkar köa lite. Byt snabbt om till torrt så du inte blir sjuk. Det finns utetält för killar och ishall för tjejer att duscha i. Killarnas tält har jag tyvärr aldrig varit inne i men till er tjejer kan jag rekommendera att ta med flip-flops. Det är ISKALLT på golvet. Och om ni undrar varför det sitter så otroligt många killar utanför ishallen så beror det på att när ishallsdörren öppnas så visas underbara, nakna, köande tjejer som belöning. Just saying.

Just ja, kan vara bra att sträcka ut musklerna lite. Kan också vara bra att ha en bordsreservation med middag någonstans. I mitt fall på Lilla London. Tradition sedan många, många år. Fast ett år höll vi på att portförbjudas för då hade vi med en kille som vi kan kalla Urban för han heter så, han fick sån kramp på middagen att han höll på att riva ner all konst på väggarna. Tror också servitörerna kissade på sig av skräck när de hörde avgrundsvrålet. Men i år är inte Urban med och då gick det bra att boka bord.

2 kommentarer:

Anonym sa...

På tal om nr-lappar, give mee your startnr samt persnr så serviceteamet kan hämta ut på fre./anna

Malin Olsson sa...

Den där Urban verkar inte ha det lätt, har hört fler kramphistorier om honom. Undrar hur hans fru har det? ������