söndag 7 juli 2013

Vansbro Triathlon 2013 - the story

Jag hade två mardrömmar inför loppet och båda infriades.... Men vi tar det från början.
Innan start
Nervös, Mannen var helt galen och grinig och jag ville bara iväg. Vi var i god tid vid tävlingsområdet, skönt att kunna checka in innan massorna anlände. Vi kom vid niotiden och var bland de första att checka in våra cyklar. Hann gå en sväng och kika i försäljningstälten (tänk var mycket saker det finns som man inte vet att man behöver) och nervösprata med kompisar. Och ser ni COLTING bakom Sonen! Sonen för övrigt var bästa supportern, high-fives och hurrarop vid varje varvning, så kul!

Simning - 1930 m
Vi drar på oss våtdräkterna och går mot älven. Nervöst. Blir kissnödig precis när jag dragit på mig våtdräkten. Ingen återvändo, gick ner i vattnet och.... ja, ni fattar. Köp aldrig en begagnad våtdräkt. Just saying.

En minut till start säger speakern men blåser samtidigt av till start. Hoppas! Det är bara att köra alltså! Bestämmer mig för att hålla mig till vänster, mot kanten. Simmar relativt fritt men alltid är det någon bröstsimmare framför mig som sparkar mig. Är livrädd för sparkar men lyckas parera men det går inte jättefort. Efter 500 meter lyckas jag hitta fritt vatten och kan simma ordentligt. Fram till vändpunkten går det ganska bra, får en kallsup här och var speciellt när vi vänder upp i älven men det går bra. Ser bojen och går in för vändning och då händer första mardrömmen - jag fastnar i repet som håller i bojen och får repet runt halsen. Panik! Sprattlar, blir rädd men kommer till slut loss. Ingen märker att jag kämpar så jag får ångest på riktigt. Väljer att släppa det och simmar vidare. Mardröm nummer två en stund efter - TRE simmar simmar rätt över mig. Hallå! Visa hänsyn! Men nej då. Blir lite arg och ökar takten. Klarar av dryga 1900 meter simning på 41,14 - mycket nöjd!

Växling T1
Hysteriskt! Småsprang från älven till växlingsområdet men allt var kaos. Hittade inga strumpor, handduken var borta, fick inte på mig cykelbyxorna. Suck. Sist men inte minst lyckas jag tappa ner cykeln i asfalten medan jag pillar med handskarna. Iväg.

Cykel - 9 mil
En varvbana där vi åker ut till en vändpunkt tre gånger. Första svängen ut går fort, på vägen tillbaka är det lite tyngre. Nästa varv är tungt, riktigt tungt. Börjar få ont i ryggen rejält och får stå och trampa en del för att lätta. Sista varvet däremot går i ett huj, speciellt vägen tillbaka. Roar mig med olika saker hela tiden - t ex att räkna hur många jag möte, hur många hus som är till salu, hur många gropar det är i vägen och annat intelligensbefriat. Lyckas hålla ett snitt på dryga 28 km/h, totalt 3:08 utan något stopp alls. Kul att möta Affe, Mannen och ytterligare två hemma-triathleter på både cykel och löpning, det ger energi! Och så tjejen med nummer 24, herregud vad du hjälpte mig ur min svacka på cyklingen - vilken energi, tusen tack!

Växling T2
Lite bättre växling. Byter både tröja och byxor och unnar mig ett toabesök. Iväg.

Löpning 21,1 km
Det känns tungt från första början. Det är riktigt varmt, runt 28 grader tror jag. Känns tungt men när jag kikar på klockan får jag ändå hyfsade kilometertider, får inte riktigt ihop det. Tror att alla som jag möter är ute på sitt sista varv vilket inte stämmer. Kan inte räkna för fem öre. Tre gånger till vändpunkten här också. Första är tungt, andra är lite lättare och tredje går superbra. Såg Jörgen och vågade heja på honom och fick hejarop tillbaka varje gång vi möttes, kul! Kan till och med öka på sista varvet. Gör halvmaran på 2:08 vilket är snabbare än Göteborgsvarvet, så nöjd! Hade jag vetat att jag var inne på en så bra tid hade jag kunnat tagit i lite till.

Totaltid: 6:12

Efteråt
Kunde spurta vid målgång och fick en kram av Claes Björling - vet inte vilket som var bäst. Inte så trött, ont i huvudet en aning, smärta i ryggen men inte så farligt. Och så träffade jag Karin, starstruck men jag vågade gå fram och prata... Lite mat så var jag fit for fight igen. Även så här dagen efter känns det helt OK, lite stumt i låren men inget annat. Men vilodag förstås. Nedan vinnaren i herrklassen.
Och så Marre - vinnare i sin egen klass.
Och så återhämtning vid en camping i Falun med Sonen. Livet är härligt!
 
Men i morgon, då börjar uppladdningen inför Kalmar Ironman. Gulp.

2 kommentarer:

Jörgen sa...

Riktigt snyggt jobbat!
Jag fick lite dåligt samvete när jag läste din rapport då jag uppfattade det som att någon vilade vid vändbojen och var jäkligt mycket i vägen när det kanske var du som satt fast och behövde hjälp.
Med tanke på våra simtider så kanske det var så.. Förlåt i så fall.

Tack för peppandet under löpningen.
Ses i Kalmar.

Karin Tri - triathlon sa...

Grattis Marre, bra jobbat där ute! Låter inget vidare med simpaniken, men skönt att det gick bra, och att du kunde gå vidare sen och köra ett bra race.
Kul att ses, vi ses igen i Kalmar!