onsdag 13 januari 2016

Det här med simning

Det har blivit dåligt med simning för mig senaste tiden. Simning är faktiskt det som är svårast att få in så här vintertid, det är begränsat med öppettider i simhallen och ibland prioriterar jag inte att åka iväg till Gävle för att simma de roliga passen med klubben.

I går simmade jag med Sonen och var så opepp man kan bli. Armarna kändes som sirap efter stakmaskinspasset tidigare på dagen och känslan var mest sjunktimmer. Men det vänder!

Lantto har tidigare skrivit ett bra inlägg om simpass/teknik, läs det!
När jag tänker simning tänker jag att kontinuitet är det viktigaste. Jag har som mål att simma tre pass i veckan där jag fokuserar lite mer på teknik på ett av passen, distans på andra och det tredje är tri-klubbens pass där det oftast är fart (om jag ska hinna med de andra snabbingarna på min bana). Om jag bara fått till ett pass en vecka märker jag det direkt och får den där sjunktimmerkänslan som inte är att föredra....

Jag börjar alltid passen med 200 - 400 meter insim och då oftast bara frisim av någon anledning. Efter det kör jag alltid teknik ca 300 meter, ofta Demont som Lantto hänvisar till men också catch-up, släpa fingrar, tumme i armhåla, enarmssim, stålmannen mm. Jag lägger ofta in andningsövningar också (andas 3-5-7 takt för jag är usel på att andas åt vänster).

Sen en serie av något slag och det kan vara vad som helst. Intervaller, tröskel, pyramid, fenor, paddlar - ja vad som helst. Avbad 200 meter avslutar passet.

Att han en plan är a och o, att planlöst simma fram och tillbaka är värdelöst för motivationen och utvecklingen. Simcoacherna i klubben säger att om du bara simmar en dag i veckan ska all fokus läggas på teknik och gärna skovling. Det tar jag fasta på.

Bra simlänkar är Human Ambition med en miljard teknikövningar och pass och sedan simpassgeneratorn som jag använder nu och då. Simma på!

Inga kommentarer: