söndag 2 november 2014

Bikefit med Glenn

I onsdags hade klubben ordnat att vi fick göra en Bikefit så jag och Mannen drog iväg med höga förvätningar och tri-hojjarna på taket. Kände ett sting i hjärtat när jag såg min kära Geting, har inte ens petat på henne sedan Kalmar. Kärlek.

Hur som helst, Glenn (som jag inte tror är från Göteborg) är en trevlig och sympatisk kille. Jag hade inte gjort en bakgrundresearch riktigt så för att snacka lite så där trevligt frågade jag om Glenn jobbade i någon cykelbutik eller så. Han tittade på mig och sa "nja, jag är förbundskapten för cykel". Jahaja. Sen blev det lite tyst en stund.
Jag fick börja med att lägga mig ner så han kunde se benlängd, hur fötterna faller och annat intressant. Han konstaterade att mitt ena ben är längre än det andra och att mina fötter faller inåt.
Sen justerade han om mina klossar direkt, typ flyttade bak dem så mycket som möjligt, innan jag fick sätta mig och trampa en stund i trainern. Ovan känsla.
Efter några minuter gav han domen och började mixtra med cykeln - ner med sadeln, fram med sadeln. Kolla knäets läge med "lodsnöre" igen, flytta lite kloss. Efter en stunds hummande var han nöjd. Sen var det dags för styret. Det sänkte han TVÅ centimeter. Jisses, kommer att ta tid innan jag vänjer mig vid det. Och tempopinnarna mot mig, underarmsstöden inåt och i en annan vinkel. Han tyckte att jag behövde bli mer aerodynamisk.
Glenn pratade mycket om att hitta sin kraft - från hela kroppen, inte bara benen. Om jag sitter kasst med händerna så kanske jag vobblar från sida till sida och kraften går då förlorad. Hela min kropp måste möjliggöra att kraften går ner i tramporna.
Något annat som Glenn pratade mycket om var hur olika alla cyklister är och att vi har olika förutsättningar. Mannen t ex var gjord som en cyklist, han hade exakt rätt benrörelse (med en liten cirkulär rörelse på knäet) som många elitcyklister försöker lära in men som inte lyckas. Han bara har det. Jaha, inte undra på att han cyklar som en galning tänkte jag.
 
För mig handlar det om att nyttja tramptekniken - verkligen fokusera på att arbeta hela varvet igenom. Och att jobba lika mycket med båda benen, jag jobbar alldeles för mycket med höger jämfört med vänster. Jag fick också en annan vinkel i bröstryggen nu vilket kändes otroligt skönt. Och så ska jag byta klossar från de gula (lite mer flexibla) till blåa (hårdare) så jag inte grejar så mycket med fötterna som han sa lite fint....

Ja, det ska bli spännande att se hur det känns i vår när Getingen får nöta asfalt. Men innan det ska jag köpa en trainer till henne så vi kan nöta lite här hemma.

Inga kommentarer: