torsdag 8 mars 2018

Internationella kvinnodagen - off topic

Vad ska det egentligen vara bra för? Är det inte lika mycket trams som Alla Hjärtans Dag och kanelbullens dag? Jag önskar det vore så. Jag önskar det inte skulle behövas en dag som uppmärksammar vårt ojämlika samhälle, det är ju trots allt 2018!!!!

I år ligger mycket fokus på #metoo - tänk att var tredje kvinna i världen utsätts för våld eller sexuellt våld fortfarande. Fyra av fem kvinnor i Sverige uppger att de utsatts för någon form av sexuell kränkning. Fortfarande dödas en kvinna i Sverige var tredje vecka av en man hon levt ihop med. Jag kan heller inte blunda för att mitt inlägg som innehöll en bild på mig i bara sport-BH och cykelbyxor genererade TRE snuskmail. Mail där någon verkligen tagit sig tid att skriva till mig vad de vill göra med min kropp, hur de ska få mig svettas ännu mer, komplimanger jag inte bett om från män jag inte känner och allmänt tyckande. Tröttsamt. Ska jag välja mina bilder med omsorg? Ska jag undvika hud på bloggen? Skulle aldrig komma på fråga. Skärp er bara snuskon!

Men vi ska heller inte blunda för skillnader i lön, pension och inte minst makt. Jag har en vän som sökte ett jobb som IT-chef på ett medelstort bolag. Hon har ett grymt CV, massor med erfarenhet och helt rätt för jobbet. Hon kom vidare till sista intervjun då hon fick frågan om hon någonsin öppnat locket till en dator, om hon verkligen förstod tekniken i själva datorerna och om hon kunde redogöra för den. Kom ihåg att hon sökte jobbet som IT-chef och fundera samtidigt om en man fått samma fråga?

Jag är IT-direktör i ett stålbolag (mansdominerat) och har varit det länge. Jag är stolt över det och känner att jag spräcker normer, vågar bryta det traditionella i samhället, att jag är en förebild för exempelvis min dotter men också andra döttrar. Jag väljer mina strider, jag tar inte varje fight men jag tiger inte still. Jag säger ifrån, jag argumenterar, jag ifrågasätter. Jag hoppas du också gör det, oavsett om du är kvinna eller man, hur ska världen annars kunna utvecklas?

Och i går fick jag ett sms om att mitt foto fanns i kvinnopowerskåpet. Lycklig.

Inga kommentarer: