torsdag 3 juli 2014

Marre testar - Total Immersion

En tidig morgon förra veckan bokade jag in mig för ett pass Total Immersion (TI) mellan Arlanda och ett nytt möte i Storstaden. Jag har länge velat prova men alla TI-coacher finns så långt borta. Av en ren tillfällighet såg jag att Jeanette, som jag lite känner sedan tidigare, nu utbildat sig och coachar klienter. Här kommer mina tankar.

Vad är TI?
Jag läser på Simcoachens sida att i TI är målet att uppleva simningen viktlös, avslappnad och energieffektiv. Vi ska bli ett med vattnet och ta oss igenom det "hål" vi gör med främre handen. Det handlar om balans, streamline och framåtdrivning. Nedan en video när Jeanette simmar TI i en mörk sjö någonstans.


Vem är min coach?
Min coach är alltså Jeanette, hon driver ett eget företag med personlig träning, Family Fitness mm. Hon är också triathlet och tävlar främst i halv IM distansen (vi sågs i Vansbro förstås). Och så får hon plus för att hon skriver om mig i sin blogg, jag har markerat det viktigaste..... :)
Min lektion (60 minuter)
Vår tanke var att träffas vid en sjö men då temperaturen dagen innan var under 15 grader så var Jeanette snäll och ändrade platsen till en utomhusbassäng (50 m). Skönt! Jag ville nämligen ha en lektion i OW-simning, inte "bara" bassängsimning.

På med våtdräkt och Aqua Talk (en grej jag fick ha under simmössan vilket gör det möjligt för Jeanette att ge "order" medan jag simmar, inte behöva vänta tills jag simmat till kanten) och sedan fick jag simma några längder. Jeanette räknade mina armtag (54) och tog tid (54 sek) på 50 meter. Efter det filmade hon mig från olika vinklar. Jag fick kliva upp och titta på videon direkt för att se vad jag gjorde (skräckis).

De saker vi konstaterade direkt är att jag korsar mittlinjen med vänster (vilket jag visste men inte jobbat på sista tiden), att jag måste ner med huvudet mer (lasern ska peka framåt), bredda armtagen mer (tänk att du ligger på en surfbräda när du simmar) och SLUTA ÖVERROTERA*.

I TI delas simningen upp i flera delar och man jobbar med en sak i taget. Nu skulle jag bara simma i en timme och då är det svårt att hinna få djup i alla delar men jag fick testa allt i alla fall. Först och främst fick jag träna på bredd mellan armarna och ner med huvudet i en övning kallad supermanglid. Efter det gjorde jag skate fast på ett sätt jag aldrig gjort tidigare. Och plötsligt FATTADE jag varför skate är så bra och varför man gör det! Heureka! Jag kommer inte att redovisa exakt allt jag gjorde under passet för det blir nog tråkig läsning och så minns jag kanske inte allt heller.....

Nu var det dags att dela upp simtaget och tänka en sak i taget.

Steg 1 - en arm fram, jobba med hur du drar upp armbågen i bakre armen. Låter enkelt men när jag ska lägga till det här med att SLUTA överrotera så blev det himla krångligt i min hjärna.

Steg 2 - bakre armen jobbar sig framåt med avslappnad underarm.

Steg 3 - hur handen ska ner i vattnet (skapa det där lilla hålet som kroppen ska glida igenom), höftens "snatch".

Steg 4 - "dragfasen".

Upp till bevis - lägg ihop allt och testa hela vägen. Efter några längder började Jeanette räkna armtagen igen och jag kom ner till 38 drag. Någonstans mellan 54 och 38 drag ligger alltså mitt mål då jag simmar avslappnat men ändå har farten med mig. Sista "testet" simmade jag på samma tid men med 50 armtag, största skillnaden var att jag inte ens var trött när jag "gick i mål".

Fick avsluta med några andningsövningar dvs hur jag kan andas utan att få upp huvudet så långt ovanför vattenytan. Nedan en film som Jeanette filmat någon gång utan att jag märkt något. Ser dock att mitt steg 2 och 3 inte på något sätt är optimalt, handen får aldrig gå framför huvudet i isättningen. Min hand går ner i vattnet alldeles för långt fram. Men ändå, coolt!
 

Testresultat lektionen/pedagogik
Det här med att få feedback direkt när du simmar är så bra! Du får direkt feedback på vad du gör och kan korrigera direkt. Det är lättare att fatta när du är inne i övningen vad du behöver ändra på. Jeanette är otroligt duktig på att se detaljer, att peppa, att också lyfta fram bra saker mitt i bedrövelsen. Ja, världens peppigaste coach helt enkelt! Jag blev glad, upprymd och ville aldrig sluta simma. Timmen kändes som en kvart! Jeanette är också triathlet och ger tips som handlar om att spara på benen vilket är bra. Och att filma, jag säger det igen, det finns inget bättre sätt att bli bättre. Amen.

Testresultat TI
Efter en timme är det svårt att dra några slutsatser. Jag fick en härlig känsla i vattnet när jag simmade TI, kanske inte skulle kalla det viktlös, avslappnad och effektiv men mot det hållet i alla fall. Det är en cool känsla att flyyyyyta fram utan något större motstånd och jag förstår att det här är ett väldigt effektivt sätt att simma, du sparar väldigt mycket energi och du sparar väldigt mycket ben. En del tirathleter (läs Colting & CO) är mot TI och tycker att man mer ska veva runt som en väderkvarn i vattnet då du ändå inte kan styra din egen takt då du är i tvättmaskinen tillsammans med flera hundra andra men för mig som försöker simma utanför stimmet tror jag ändå att det här kan vara något. Om inte annat så för att spara energi. Kanske kan ta det gottaste ur allt? Jag vill absolut lära mig mer!

* Det här med rotation kräver en roman. Det finns så många skolor kring detta att jag blir gaaaaaalen. Vissa tycker att rotationen ska vara riktigt stor (navel mot sidan av bassängen) medan andra säger att du tappar balans och momentum framåt om du roterar för mycket. De sistnämnda menar att det viktiga ändå är drivkraften från höften, inte hur långt du roterat. De sistnämnda är framför allt Jeanette, tri-coachen i Falun och "Human Ambition Micke Rosén typ världsmästare i OW-simning".

1 kommentar:

Jessica sa...

Vad duktig du är! Tänk om man ändå kunde lära sig att andas medan man simmar...*drömmer*..